- 1 díl kukuřičné instantní polenty
- 2,5 dílů vody
- sůl
- pár lžic oleje
- česnek
- sójová omáčka
- koření dle chuti (majoránka, římský kmín aj.)
Jak připravit grilovanou polentu
- Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za dvě minuty je připravená.
- Její konzistence by měla být taková, že v ní stojí vařečka.
- Potom polentu nalijeme do vypláchnutého srnčího hřbetu, nebo jiné mísy.
- Po ztuhnutí (asi 1 hodina) vyklopíme a krájíme na plátky.
- Předehřejeme si troubu.
- Na plech dáme pečící papír a nakrájenou polentu zhruba na 1,5 cm silné plátky.
- V hrnečku si připravíme z oleje, sójovky a česneku marinádu, kterou polentu potřeme.
- Navrch si jí můžeme posypat oblíbeným kořením.
- Pečeme asi 20-25 minut, potom polentu otočíme, potřeme marinádou a pečeme dalších 10 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu a dejte ji do formy den předem. Při vaření oběda, nebo večeře už jí jenom dáte ogrilovat do trouby.
- Můžete ji také grilovat přímo na grilu nebo domácím kontaktním grilu.
Kombinujeme
- K polentě se hodí jakákoliv omáčka, buď zeleninová, nebo z červené čočky.
Obměna
- Polentu můžete potřít jakoukoliv oblíbenou marinádou nebo oblíbeným kořením.
Děti
- Takto připravená polenta je vhodná pro děti od 2 let.
- Pro menší děti ji udělejte bez soli a ochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Grilovanou polentu jsem dělala dnes poprvé a moc mi chutnala.K tomu cuketové zelí -přidala jsem trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě,aby to byla tak napůl omáčka a tempeh na medu.Ten jsem opekla i s nakrájenou cibulí+trochu kmínu a česneku – recepty z JJ trochu upravené.
A bylo to vážně mňaaam! Takový huso-knedlo-zelo.
Zdravím, díky za úžasné stránky, tentokrát už jsem opravdu rozhodnutá do toho s vámi jít ;-) Jsem potřetí těhotná (brzy po sobě), tělo je vyčerpané nejen předchozími těhotenstvími a kojením, ale vlastně od dětství nezažilo skutečně zdravou stravu (a je závislé na sladkostech…). Potřebuji energii zvládnout to potřetí… Promiňte tu malou “zpověď”, ale nemohla jsem si ji odpustit ;-) Prostě to vypadá, že dotazy ode mě teď budete mít častěji… :-D Nyní praktický dotaz k receptu: na kolik stupňů troubu (horkovzdušnou) nahřát?