- 1/2 kila bílého zelí
- 1 větší mrkev
- 1% soli = 6 g
- kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice
Jak vyrobit pickles
- Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu.
- Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte.
- Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch.
- Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.
- Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.
Obměna pickles
Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví….
- Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
- Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou najednou. Vždy, když je jedna zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní pickes.
Další recepty na kvašenou zeleninu:
– Nakládané ředkvičky (pickles)
– Pickles z řepy a daikonu
– Pickles daikon-mrkev-cibule
– Pickles z červené řepy
– Pickles z mrkve
– Květák naložený v ume octu
– Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
– Kvašené okurky “rychlokvašky”
– Nakládaná cuketa
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zásoby došly, tak jsem už znovu připraven 🙂
Prosím o radu. Dělám kvašenou zeleninu po prvé. A asi špatně. 2 kg mrkve / 2 lžíce mořské soli. Napěchovala jsem, zatížila jsem menší sklenicí, ale ta pořádně netěsnila. Teď je to 24 hodin. Šťáva utekla a místo kvašení zelenina kysne. Odhodila jsem horní 3 cm mrkve, zbytek se zatím zdá byt jedlý, ale je už bez šťávy. Jde to ještě nějak zachránit, aby proces pokračoval správným směrem? Děkuji Sylva