Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Polevy a náplně

“Čokoládová” poleva z karobu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 1 a půl roku

Připravuje se stejně jako karobová čokoláda, jen místo oleje použijeme ztužený tuk a na ztuhnutí přidáme agar. Je vhodná všude tam, kde chceme, aby poleva držela tvar a neměla pudinkovou konzistenci.

Ingredience
hrneček čokolády
  • 1 lžíce kokosového tuku nebo oleje
  • 1 lžíce sladu
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (nemusí být)
  • 1 lžíce sušeného obilného mléka, rostlinné smetany, kokosového krému či rostlinného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sypaného agaru (není nutné, je tam pro ztuhnutí)
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit karobovou polevu

  1. Obilnou kávu (pokud používáme, tak i sušené mléko) a karobový prášek smícháme v hrnku spolu s horkou vodou.
  2. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.
  3. V kastrolu rozehřejeme tuk a na horký přidáme sladěnku.
  4. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel.
  5. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu.
  6. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku.
  7. Jen chvilku povaříme, přidáme agar a hned naléváme na ovoce či poháry.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná.
  • Agar nemusíme dávat, pokud nepotřebujeme mít polevu ztuhlou.

Obměna

  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

Děti

  • Tato poleva je vhodná pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když je trvanlivost karobové polevy 2 dny, tak se musí cukroví s touto polevou sníst do 2 dní. Jak to praktikujete? Děláte polevu co 2 dny nebo je v zásobě v ledničce, kde vydrží déle a pak znovu v rozehřáté polevě namáčíte cukroví?

Prosím jak je to s agarem? V postupu je uveden 2x, v prvním a posledním řádku, dává se na začátku či na konci? Nebo je to 1?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

33
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...