suchá část
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 3 lžíce sušeného sladovitu (není nutné)
mokrá část
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku
- 1 vejce (např. šlem z lněného semínka nebo vyšlehaná voda z cizrny)
- 1-2 lžíce sladu
ostatní
- marmeláda bez cukru
Jak připravit linecké těsto
- Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou.
- Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou.
- Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet.
- Vyválíme těsto asi 4 mm silné a vykrajujeme vrchní a spodní kolečka.
- Vrchní kolečko má otvor.
- Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě, až je spodek růžový.
- Po vychladnutí slepujeme marmeládou bez cukru.
Praktické
- Ze stejného těsta můžete udělat ještě Stromečky s kokosem nebo Ořechová srdíčka.
- Namazané cukroví dejte do krabice a umístěte do chladna (balkón), aby zkřehly a uležely se.
Obměna
- Místo sladu můžete dát obilný nebo jiný přírodní sirup.
- Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou pšeničnou moukou.
Děti
- Toto cukroví je vhodné pro děti od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
V recepte je fakt 20dkg kokos tuku?.ja dala kokosovy olej..je to rozdiel?
Já dala kokosový olej a mouky 250g hladké špaldove a 250g kukuřičné hladké. Těsto jsem musela válet mezi fóliema které jsem pomazala lehce olejem. Jinak bych to asi neuválela. A nešla mi rozvádět velká placka. To se pak drolilo. Tak jsem uvalela malou placku vykrojila 4-5ks a znova. Byla to docela pakárna ale výsledek vynikající. Pekla jsem na 170 stupňů asi10 minut.Chutna i nemakro tatínkovi👍