Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlovo-batátová “bramborová” kaše

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Když jsem objevila tento recept, přestala jsem toužit po bramborové kaši. Jáhlovo -batátová kaše je výborná příloha ke karbanátkům a je vhodná i pro malé děti, které milují její nasládlou chuť.

Ingredience
  • 1 batát (asi 250 g)
  • 1 velká cibule
  • 1 velký hrnek uvařených jáhel
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka

O tom, že strava může zmírnit potíže spojené s přechodem jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Díky změně stravy podle...

“Bramborová” kaše z batátu a jáhel

  1. Jáhly uvaříme v poměru 1: 2,5 hrnku vody (rostlinného mléka) a mírně je osolíme, nebo použijeme jáhly z předešlého dne.
  2. Batáty oloupeme a dáme vařit do deci vody, mírně osolené. Vody nedáváme moc, stačí jen 2 cm po dně, vaříme asi 10 minut do změknutí.
  3. Na oleji pomalu orestujeme cibulku, kterou osolíme více.
  4. Uvařené batáty smícháme s jáhlami a dobře rozmixujeme. Když si dáte práci, lze kaši krásně našlehat.
  5. Přidáme osmaženou cibulku, kterou buď rozmixujeme dohladka, nebo jí naopak necháme v kaši, nebo jí rozmixujeme částečně.
  6. Dochutíme buď shiromisem nebo trochou umeocta, aby kaše nebyla moc sladká a sójovou omáčkou.
  7. Kdo rád mlsá, může si kaši ještě zjemnit ovesnou smetanou, ale není to nutné.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a kaši více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pro bezlepkovou verzi je třeba na dochucení používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení, případně ji vynechat a kaši více osolit.

Obměna

  • Do kaše lze přidat i jiný druh obilovin – rýže, pohanka, krupky. Výborná je ochucená trochou česneku a posypaná petrželkou.
  • Jáhly můžete vařit v rostlinném mléce.

Kombinujeme

  • Kaši kombinujeme nejlépe s luštěninou nebo tempehem a tofu. Výborně chutná s karbanátky a smaženým tempehem.

Děti

  • Postup kaše pro děti je stejný, ale nesolíme a vynecháme smaženou cibulku. Budou to v podstatě jen jáhly s batátem. Výsledné pyré nemixujeme, ale můžeme pouze rozmačkat vidličkou či použít pasírovač. Odeberte porci pro dítě a ostatním pak zbytek běžně dochutíme.
  • Pro děti od 1 roku a výš můžeme lehounce osolit, u těch nejmenších dáváme sůl po zrníčkách, dvouletým už můžeme solit trošku více, ale pořád méně, než nám dospělým. Smaženou cibulku přidejte až těm dvouletým.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

75 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

moc dobrá, i když jsem ingredience jen smíchala, protože zatím nemám robota. udělala jsem s receptem: Křupavá zlatavá kapusta. :)

Barbara
6. 2. 2025

Může se prosím kaše následující den ohřát? Zbyla mi, ale nevím jak je to tady s batátou. Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
47
38

Pikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem

Jáhlová kaše vhodná i s sebou i do krabičky nebo do sklenice. Můžete si ji vzít na cesty, do práce nebo výlet do přírody.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...