Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Dýňovo-květáková polévka

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Jelikož dýňová polévka u nás frčí každý týden, vymyslela jsem její obměnu. Vyzkoušejte tuto výbornou polévku z květáku a dýně!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi půlka střední dýně (nejlahodnější je hokkaido)
  • hrnek nakrájeného květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • miso pasta (nemusí být)
  • sojová omáčka
  • umeocet nebo jablečný ocet
  • na dochucení rostlinná smetana a šťáva se zázvoru (nemusí být)
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Mojí mamince před časem diagnostikovali rakovinu vaječníků. Díky Jíme Jinak prošla chemoterapií bez potíží, nepřišlo ...

Jak připravit polévku z dýně a květáku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  3. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájeno mrkev a dvě minuty restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni a květák nakrájenou na kusy.
  5. Vaříme asi 20-30 minut do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku a lžíci misa a rozmixujeme do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  7. Dochutíme trochou umeocta, pozor, je zároveň slaný.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímáme do polévky.
  9. Podáváme pokapané sójovou smetanou, sójovou omáčkou a posypané upraženými dýňovými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat.
  • Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.

Obměna

  • Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máze rádi lehce štiplavou chuť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající polévka i bez smetany 😊 Děkujeme 😊

Mila Beata
15. 10. 2021

Zase velká dobrota ♥️ Máme se jak na zámku, ať to trvá věčně 😂😂😂 děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...