Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlá a velmi chutná polévka, která je skoro od originálu k nerozeznání – hlíva ústřičná v této “falešné” dršťkové polévce skvěle nahradí maso. Vyzkoušejte ji třeba k nedělnímu obědu :-) Určitě si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • miska hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • kmín
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • olej
  • zeleninový vývar
  • 1 lžíce pohankové mouky
  • cca 1 lžíce umeocta (dle chuti)

Jak připravit polévku z hlívových “drštěk”

  1. Na oleji zpěníme cibulku se špetkou soli do sklovata.
  2. Poté přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a moukou a chvíli restujeme. Ale ne dlouho, aby vám paprika nezhořkla.
  3. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
  4. Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a umeoctem. Podáváme s nasekanou petrželkou (pažitkou).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte hlívu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
  • Pokud chcete polévku hustší, ke konci vaření polévky přidejte vařené těstoviny, jáhly, rýži nebo jinou obilovinu a chvilku prohřejte. Také si můžete polévku ozvláštnit třeba krutony z kváskového chleba.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít špaldovou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
25. 11. 2024

Ranní nedělní restart 🙂

Jaroslava
6. 11. 2024

V tom postupu není ta mouka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.