Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Napařovaný jáhlelník s mákem a mrkví (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovinrozinky, mák, ovocenka… Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

 Ingredience
  • 3 hrnky  uvařených jahel
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 3 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané syrové mrkve
  • špetka soli
  • 3 lžičky jedlé sody (kypřící prášek nebo vinný kámen)
  • 1 hrnek máku
  • 1/2 hrnku ovocenky (sladu nebo rýžového sirupu)
  • vyšší kastrol
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než kastrol
Postup
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Soda s ovocenkou mohou lehce pěnit. Místo ovocenky klidně použijte obilný slad (ječmenný nebo rýžový) nebo sirup. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla dotěsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem. Hrnec přiklopte pokličkou a když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pokud je po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit,, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc hrozinek nebo sladu/sirupu/ovocenky než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo mrkve můžete dát dýni. Kdo nerad rozinky nebo mák, vynechá. Přidat naopak můžete jiné obilí, oříšky, mandle nebo sušené ovoce.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chtěla jsem se zeptat, ted zkouším dezert poprvé, tak jsem zvědavá jak se mi to povede napařit. Nebylo by lepší místo na páru dát to do trouby? V čem je to na té páře lepší? Dekuji

Juliána
19. 2. 2023

Zkoušel někdo dělat v parní troubě?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.