- 1 hrnek uvařené hnědé čočky
- 1 hrnek nahrubo mletých mandlí
- 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer
- 3 stroužky česneku
- 1/3 hrnku spařených hrozinek
- 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
- sůl dle chuti
- ume ocet na dochucení
- 3 polévkové lžíce oleje
- půl lžičky tymiánu
- lžička mletého kmínu
- asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru
Jak připravit sekanou z čočky
- Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo.
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
- Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
- Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Je lepší ji krájet přímo ve formě a opatrně vyjmout. Nám se osvědčil plastový nůž, abychom si formu nepoškrábali. Když trochu vystydne, jde to dobře.
Obměna
- Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
- Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné koření, bude chutnat také jinak. Zajímavá je kombinace i s kurkumou.
- Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.
Kombinujeme
- K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
Kompletní talíř
- Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (čočka), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
- U druhé verze je obilovina v příloze, zelenina v omáčce a luštěnina v sekané.
- Pro dokonalost doporučujeme každé hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.
- Sekanou považujte spíše za sváteční jídlo a proto ji nepečte každý týden. Přeci jen obsahuje hrozinky, jablko a ještě povidla, takže cukru je tam víc než dost. Ale proč si jednou za čas nepochutnat na něčem extra dobrém, co zase tolik nevybočuje z pásma zdraví.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak na bezlepkovou verzi není třeba měnit oves za pohanku, protože oves je sám bezlepkový.🙂
Tak na tuhle sekanou jsem měla spadeno asi půl roku a až teď jsem ji uskutečnila 😀 Nejraději totiž vařím taková jídla, co jsou do hoďky hotové se vším všudy 😉 Docela bojuju s pracovní plochou, takže krom vaření ještě neustálé odmývání nádobí, abych se mohla “hýbat”. Sice jsem dnes strávila vařením a mytím skoro 3 hodiny, ( protože
k tomu ještě jáhlovo-batátová kaše a polévka ze zbytků) ale dnes byl na to čas a klid. Výsledek stál za to, moc jsme si pochutnali. Jen jsem tam nedala ty rozinky. Ty mi tam nějak neštymovaly 😃 Marmeládu jen tak slabě – co jsem měla ještě zbytek domácí třešňové bez cukru, kterou jsem vloni zkoušela, ale trochu mi ujela ruka se solí, takže marmoška je taková sladko-slaná, ale takto na sekačku je super. Chtěla jsem udělat ještě salát, ale už nebyl čas, takže byl zase starý dobrý ledový salátek 😁😊