Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole na paprice se smetanou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
  • 2-3 cibule
  • 1 mrkev
  • olej
  • sůl
  • lžička sladké červené papriky
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citrón
  • asi 100 ml rostlinné smetany na dochucení

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit fazole na paprice

  1. Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
  4. Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
  5. Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
  6. Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
  7. Omáčku sundáme z plotny a přidáme rostlinnou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
  8. Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citrón.

Praktické

  • Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.
  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.
  • Pro verzi bez sóji volte nesójovou rostlinnou smetanu.

    Obměna

    • Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.

    Děti

    • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my.
    • Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sójovou smetanu dáváme až po druhém roce.

    Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

    Cukroví bez cukru?
    Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
    Jak na to

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    40 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    makropes
    22. 1. 2024

    Moje oblíbené jídlo, dneska bez smetany, jen zahuštěné škrobem a dochucené umeoctem.

    👍

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

    Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

    Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

    Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.