- 150 g velkých bílých fazolí (sloních) nebo jiných bílých
- 2-3 cibule
- 1 mrkev
- olej
- sůl
- lžička sladké červené papriky
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet nebo citrón
- asi 100 ml rostlinné smetany na dochucení
Jak připravit fazole na paprice
- Velké bílé fazole namočte přes noc a pak je uvařte v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
- Cibuli nakrájíme na hodně jemné kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, trochu soli a vše společně restujeme.
- Přidáme lžičku červené sladké papriky, chvilku ještě restujeme a pak zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
- Dusíme asi 10 minut a pak přidáme uvařené fazole. Společně povaříme dalších 10 minut a pak omáčku zahustíme.
- Kukuřičný škrob rozmícháme v deci studené vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá, trochu rozředíme vývarem, pokud je řídká, rozmícháme ještě trochu škrobu.
- Omáčku sundáme z plotny a přidáme rostlinnou smetanu. Smetanu přidávejte po malých částech a ochutnávejte, možná vám bude stačit mnohem méně, než je uvedeno v receptu.
- Omáčku opatrně dochutíme umeoctem. Pokud už je dost slaná, použijeme jablečný ocet nebo citrón.
Praktické
- Po přidání smetany už omáčku nevaříme, smetana by se srazila.
- Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny nebo také celozrnné noky.
- Pro verzi bez sóji volte nesójovou rostlinnou smetanu.
Obměna
- Místo velkých bílých fazolí můžete použít i menší, nebo úplně jiný druh. Omáčka je výborná také s cizrnou. Místo obilné nebo těstovinové přílohy se hodí i knedlíky nebo noky.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let, pokud je stravujete přísně jako my.
- Od roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a solí, sójovou smetanu dáváme až po druhém roce.
Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje oblíbené jídlo, dneska bez smetany, jen zahuštěné škrobem a dochucené umeoctem.
👍