Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sníte dva a budete sytí.

Ingredience
cca na 12 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • 1/3 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • voda a sůl na uvaření knedlíků

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit bezlepkové knedlíky plněné uzeným (vegan)

  1. Uvařte si jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut na mírném plameni, až se voda vstřebá. Jáhly nechejte vychladnout. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  2. Cibuli a tempeh nakrájíme na malé kostičky a na trošce oleje spolu se solí osmažíme dozlatova. Necháme zchladnout.
  3. Odebírejte mokrýma rukama kousky těsta, vytvořte placičku a do středu vložte cca lžíci tempehu s cibulkou. Přiklopte okraje a vytvarujte kulatý knedlík. S těstem se dobře pracuje, podle potřeby ho rukama upravte.
  4. Dejte vařit do velkého hrnce vodu, přidejte sůl. Do vroucí vody vložte knedlíky (ne všechny najednou, cca po 4 kusech). Vařte, dokud nevyplavou. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Knedlíky také můžete tvořit tak, že uděláte dvě placičky. Do jedné vložíte tempeh, druhou ho přiklopíte, přimáčknete okraje a rukama vytvarujete kuličku.
  • Jáhly si můžete uvařit den předem a použít zcela studené.
  • Knedlíky si můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici, před podáváním napařit na pařáčku.
  • Knedlíky podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou. Právě jste proměnili nezdravou klasiku ve zdravý oběd.
  • Při celiakii může být problém uzená verze tempehu kvůli stopám pšenice v shoyou omáčce. Vybírejte proto tempeh vyrobený s pomocí tamari nebo si namarinujte tempeh natural.

    Obměna

    • Někdo má raději cibulku zvenku, v tom případě knedlíky můžete plnit samotným tempehem (ani ho nemusíte ohřívat) a cibulku udělat zvlášť a servírovat na vrchu jako posypku.
    • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
    • Kukuřičnou mouku můžete vyměnit za pohankovou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    49 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Výborná kombinace chutí. 🫶🏼 Koření jsem použila do náplně.

    V ingrediencích je drcený kmín, hořčičné semínko a koriandr, ale v postupu už nejsou. Kam je použít? :)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

    Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

    Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

    Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

    Grilovaný “steak” z tempehu

    Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

    Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

    Sushi rolky z rýžového papíru

    Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.