Spotřeba soli v ČR je alarmující
– Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli
– Denní příjem soli dospělého obyvatele ČR je 3x vyšší než doporučená hranice
– 80 % dětí ve věku 7 až 12 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 80%
– 95 % dětí ve věku 12 až 18 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 190%
– 100 % dětí ve věku 18 až 36 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 320%
Hotové jídlo na talíři nepřisolujte
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Namísto solničky si dejte na stůl léčivý a ochucující kondiment gomasio – rozemleté restované sezamové semínko se solí nebo sojovou omáčku (shoyu nebo tamari, bez cukru).
Vařte si doma
Budete mít tak přehled o tom, kolik soli si do jídla dáváte. Raději si do práce připravujte vlastní krabičky, než se stravovat v restauracích, fast foodech nebo jídelnách.
Sůl v pokrmech nahrazujte alternativami
Naučte se používat sojovou omáčku, umeocet, sušené či čerstvé bylinky a koření (ne kořenící směsi, ty většinou obsahují sůl – čtěte složení). Tyto ingredience jídlo skvěle dochutí bez toho, aby mu dodaly mnoho soli. Pokrm dobře ochutí také cibule, česnek a zázvor.
Čtěte etikety a složení výrobků
Než něco koupíte, přečtěte si složení. Dávejte si pozor hlavně na kořenící směsi, vegety, bujóny, ochucovadla, omáčky, salsy, dipy, solené oříšky, chipsy, krekry, slané křupky (i ty zdravé!), tyčinky aj. Všechny tyto produkty obsahují mnoho soli. Nespoléhejte na to, že když tyto produkty koupíte ve zdravé výživě, že budou mít méně soli!
Osolte pokrm na začátku
Aby se sůl dobře zabudovala do pokrmu a neškodila, je třeba ji použít na začátku vaření, již při smažení cibulky. Použijte větší špetku a na konci vaření případně ještě ochuťte pokrm sojovou omáčkou nebo umeoctem. Pokud vaříte obiloviny, osolte je špetkou soli, jakmile začnou vřít.
Vyhýbejte se asijským restauracím
Polévky z asijských restaurací obsahují v průměru 30-60 % denního limitu soli pro dospělého v jedné porci!
Kysané zelí a olivy proplachujte
Nakládaná zelenina obsahuje hodně soli, proto ji nezapomeňte proplachovat a jíst pouze v menším množství. Olivy obsahují okolo 2400 mg soli na 100 g, kysané zelí cca 747 mg na 100 g.
Eliminujte kupovaná dochucovadla
Například kečup obsahuje až 1100 mg soli na 100 g! To samé i kupované omáčky, dresingy, dipy a marinády. Tyto všechny produkty si můžete vyrobit doma.
Vyřaďte z jídelníčku sýry a masové výrobky
Uzeniny, párky, šunky a salámy, paštiky a další masné výrobky a sýry (korbáčky, tvarůžky, hermelín, niva, tavené sýry aj.) obsahují vysoké množství soli. Vyhněte se jim.
Vybírejte pečivo bez soli
Když už pečivo, volte to, které není posypané zrnky soli nebo nemá slanou náplň (např. anglické rohlíky nebo pizza pečivo). Raději si upečte vlastní pečivo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář