Kolečka nebo špalíčky
Nožem vedeme tahy kolmo k zelenině směrem dolů k prkénku. Můžeme krájet buď tlustší kolečka (tzv. špalíčky), anebo tenká kolečka.
- Použití: příloha (např. k “masu”), tenká kolečka do salátů nebo pickles, špalíky jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)
Půlkolečka
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Zeleninu přeřízneme podélně na půl, poté obě poloviny zároveň nebo jednu po druhé krájíme kolmo k zelenině směrem dolů.
- Použití: příloha (např. k “masu”), stir-fry, tenká půlkolečka do salátů nebo pickles, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)
Čtvrtky
Zeleninu přeřízneme podélně na půl, poté ještě jednou podél a nyní krájíme napříč malé čtvrtky.
- Použití: základ polévek a omáček, do rizot a luštěninových směsí, wokových jídel
Oválky
Vedeme tahy nožem s větším úhlem sklonu. Úhel volíme libovolně stejně jako i šířku plátků.
- Použití: woková jídla, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)
Půloválky
Zeleninu rozpůlíme podélně a poté krájíme pod úhlem větším než 90°.
- Použití: woková jídla, zeleninové a luštěninové směsi, stir-fry, polévky, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)
Sirky (julienne)
Vytvoříme oválky libovolně široké, poté je srovnáme do sloupečku, aby se překrývaly a krájíme na sirky. Čím tenčí oválky nakrájíme, tím tenčí sirčičky budou.
- Použití: woková jídla, stir-fry, asijská kuchyně, směsi se smaženými nudlemi a rýží, polévky, syrová do salátů
Kostičky (brunoise)
Vytvoříme si jemné sirky, otočíme je horizontálně a krájíme kostičky.
- Použití: základ polévek a omáček, do rizot a luštěninových směsí, wokových jídel, nádivek
Větší kostky
Zeleninu podélně rozkrojíme na 4 plátky, rozdělíme do dvou hromádek, ještě podélně rozkrojíme dvěma řezy na tři dlouhé proužky a poté příčně krájíme kostky.
- Použití: základ polévek a omáček, luštěninových směsí
Kytičky
Podélně nařízneme kořenovou zeleninu v 5 místech kolem dokola. Vyřízneme vždy proužek ve tvaru trojúhelníku pomocí dvou řezů. Když jsme hotoví, krájíme napříč. Vznikají kytičky.
- Použití: saláty, ozdoba talíře
Ořezání tužky
Ze zeleniny nožem odkrajujeme malé kousky, jako bychom ořezávali tužku. Pokaždé mírně pootočíme.
- Použití: ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář