Domů > Nepřehlédněte

10 způsobů, jak krájet kořenovou zeleninu

Krájíte zeleninu pořád jedním způsobem? Naučte se ji krájet 10 různými způsoby a dopřejte si díky tomu pestrost na talíři! Zkuste sirky, oválky, špalíky nebo kytičky a všimněte si, jak se chuť zeleniny díky krájení mění.

Kolečka nebo špalíčky

Nožem vedeme tahy kolmo k zelenině směrem dolů k prkénku. Můžeme krájet buď tlustší kolečka (tzv. špalíčky), anebo tenká kolečka.

  • Použití: příloha (např. k “masu”), tenká kolečka do salátů nebo pickles, špalíky jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)

Půlkolečka

🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Zeleninu přeřízneme podélně na půl, poté obě poloviny zároveň nebo jednu po druhé krájíme kolmo k zelenině směrem dolů.

  • Použití: příloha (např. k “masu”), stir-fry, tenká půlkolečka do salátů nebo pickles, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)

Čtvrtky

Zeleninu přeřízneme podélně na půl, poté ještě jednou podél a nyní krájíme napříč malé čtvrtky.

  • Použití: základ polévek a omáček, do rizot a luštěninových směsí, wokových jídel

Oválky

Vedeme tahy nožem s větším úhlem sklonu. Úhel volíme libovolně stejně jako i šířku plátků.

  • Použití: woková jídla, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)

Půloválky

Zeleninu rozpůlíme podélně a poté krájíme pod úhlem větším než 90°.

  • Použití: woková jídla, zeleninové a luštěninové směsi, stir-fry, polévky, tlustší jako ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)

Sirky (julienne)

Vytvoříme oválky libovolně široké, poté je srovnáme do sloupečku, aby se překrývaly a krájíme na sirky. Čím tenčí oválky nakrájíme, tím tenčí sirčičky budou.

  • Použití: woková jídla, stir-fry, asijská kuchyně, směsi se smaženými nudlemi a rýží, polévky, syrová do salátů

Kostičky (brunoise)

Vytvoříme si jemné sirky, otočíme je horizontálně a krájíme kostičky.

  • Použití: základ polévek a omáček, do rizot a luštěninových směsí, wokových jídel, nádivek

Větší kostky

Zeleninu podélně rozkrojíme na 4 plátky, rozdělíme do dvou hromádek, ještě podélně rozkrojíme dvěma řezy na tři dlouhé proužky a poté příčně krájíme kostky.

  • Použití: základ polévek a omáček, luštěninových směsí

Kytičky

Podélně nařízneme kořenovou zeleninu v 5 místech kolem dokola. Vyřízneme vždy proužek ve tvaru trojúhelníku pomocí dvou řezů. Když jsme hotoví, krájíme napříč. Vznikají kytičky.

  • Použití: saláty, ozdoba talíře

Ořezání tužky

Ze zeleniny nožem odkrajujeme malé kousky, jako bychom ořezávali tužku. Pokaždé mírně pootočíme.

  • Použití: ozdoba talíře (blanšírovat, napařit)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář