Čaj, kakao a horké či studené nápoje
Slad můžete použít podobně jako med na doslazení čaje, kakaového nápoje nebo osvěžujících limonád či šťáv. Také jím můžete osladit obilné mléko pro malé děti.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Do chleba
Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost pečiva. Tak šup s lžící sladu do těsta! A nejen do chleba, lze přidat také do jakéhokoliv jiného kynutého pečiva.
Na spojení
Slad je skvělým pojidlem například v oblíbené zdravé sladkosti typu burizonka nebo müsli tyčinky a v nejrůznějších zdravých kuličkách.
Oslazení jídla
Pokud potřebujete přidat do jídla sladkou chuť, např. do sladkokyselého zelí, smažené rýže se zeleninou, čínské smažené nudle se zeleninou nebo stir-fry, slad je skvělá volba.
Marinády a dresinky
Slad se skvěle hodí i namísto sladidla do nejrůznějších marinád (např. na marinování natural tempehu, tofu, seitanu) a salátových dresinků (např. smetanová zálivka).
Tempeh “na medu”
Tato úprava tempehu “na medu” je luxusní záležitostí. Stačí smíchat na pánvičce olej se sladem a sojovou omáčkou a do rozehřáté marinády zamíchat tempeh. Lahůdka.
Oslazení dezertů
Sladem můžete sladit zmrzliny, krémy, obilné dezerty, kuličky, dorty, tyčinky, tapiokové či klasické pudinky, perníky, bábovky, vánočky, štrůdly a jakékoliv další dezerty a buchty.
Medovník
Pokud máte rádi tradiční medovník, pak stačí zaměnit med za slad a vyzkoušet jeho zdravou obdobu – sladovník.
Karamelizované ořechy
Lze udělat jak sladkou variantu (slad + skořice a třeba obalit ve strouhaném kokosu) karamelizovaných ořechů, anebo pikantní ořechy, ve kterých slad splní funkci sladké složky. Podobně lze udělat i sladkou praženou cizrnu.
Polití dezertů
Pokud slad chvilku zahřejete v hrnci, dají se s ním krásně polívat palačinky, lívance, plněné sladké knedlíky nebo různé zdravé dorty, dezerty, řezy a panna cotty.
Dochucení kaší
Když člověk začíná se snídaňovými obilnými kašemi, anebo pokud je zvyklý na sladké snídaně, lze si kaši ochutit lžící sladu a posypat praženými oříšky.
Krémy do cukroví
Slad se hodí i na zdravé slazení krémů do plněných druhů cukroví – například krém do košíčků, krém do išelského cukroví atp.
Tipy na použití sladu:
– Vadí vám tzv. “pivní ocas” sladu? Vyzkoušejte Dobroslad.
– Pokud chcete osladit pečený dezert větším množstvím sladu, je vhodné ho před použitím mírně převařit v hrnci, jinak vám těsto v troubě může zřídnout.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář