Domů > Nepřehlédněte

12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)

bez cukru

Máte doma sladěnku (ječmenný nebo rýžový slad) a nevíte co s ní? Přinášíme vám 12 tipů, kam všude ji lze použít! Slad je nejvhodnějším sladidlem, protože obsahuje složené cukry (nevstřebává se tak rychle do krve), vitamíny a minerály. Tak ho v kuchyni využijte!

Čaj, kakao a horké či studené nápoje

Slad můžete použít podobně jako med na doslazení čaje, kakaového nápoje nebo osvěžujících limonád či šťáv. Také jím můžete osladit obilné mléko pro malé děti.

💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Do chleba

Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost pečiva. Tak šup s lžící sladu do těsta! A nejen do chleba, lze přidat také do jakéhokoliv jiného kynutého pečiva.

Na spojení

Slad je skvělým pojidlem například v oblíbené zdravé sladkosti typu burizonka nebo müsli tyčinky a v nejrůznějších zdravých kuličkách.

Oslazení jídla

Pokud potřebujete přidat do jídla sladkou chuť, např. do sladkokyselého zelí, smažené rýže se zeleninou, čínské smažené nudle se zeleninou nebo stir-fry, slad je skvělá volba.

Marinády a dresinky

Slad se skvěle hodí i namísto sladidla do nejrůznějších marinád (např. na marinování natural tempehu, tofu, seitanu) a salátových dresinků (např. smetanová zálivka).

Tempeh “na medu”

Tato úprava tempehu “na medu” je luxusní záležitostí. Stačí smíchat na pánvičce olej se sladem a sojovou omáčkou a do rozehřáté marinády zamíchat tempeh. Lahůdka.

Oslazení dezertů

Sladem můžete sladit zmrzliny, krémy, obilné dezerty, kuličky, dorty, tyčinky, tapiokové či klasické pudinky, perníky, bábovky, vánočky, štrůdly a jakékoliv další dezerty a buchty.

Medovník

Pokud máte rádi tradiční medovník, pak stačí zaměnit med za slad a vyzkoušet jeho zdravou obdobu – sladovník.

Karamelizované ořechy

Lze udělat jak sladkou variantu (slad + skořice a třeba obalit ve strouhaném kokosu) karamelizovaných ořechů, anebo pikantní ořechy, ve kterých slad splní funkci sladké složky. Podobně lze udělat i sladkou praženou cizrnu.

Polití dezertů

Pokud slad chvilku zahřejete v hrnci, dají se s ním krásně polívat palačinky, lívance, plněné sladké knedlíky nebo různé zdravé dorty, dezerty, řezy a panna cotty.

Dochucení kaší

Když člověk začíná se snídaňovými obilnými kašemi, anebo pokud je zvyklý na sladké snídaně, lze si kaši ochutit lžící sladu a posypat praženými oříšky.

Krémy do cukroví

Slad se hodí i na zdravé slazení krémů do plněných druhů cukroví – například krém do košíčků, krém do išelského cukroví atp.

Tipy na použití sladu:
– Vadí vám tzv. “pivní ocas” sladu? Vyzkoušejte Dobroslad.
– Pokud chcete osladit pečený dezert větším množstvím sladu, je vhodné ho před použitím mírně převařit v hrnci, jinak vám těsto v troubě může zřídnout.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář