Domů > Nepřehlédněte

12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)

bez cukru

Máte doma sladěnku (ječmenný nebo rýžový slad) a nevíte co s ní? Přinášíme vám 12 tipů, kam všude ji lze použít! Slad je nejvhodnějším sladidlem, protože obsahuje složené cukry (nevstřebává se tak rychle do krve), vitamíny a minerály. Tak ho v kuchyni využijte!

Čaj, kakao a horké či studené nápoje

Slad můžete použít podobně jako med na doslazení čaje, kakaového nápoje nebo osvěžujících limonád či šťáv. Také jím můžete osladit obilné mléko pro malé děti.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Do chleba

Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost pečiva. Tak šup s lžící sladu do těsta! A nejen do chleba, lze přidat také do jakéhokoliv jiného kynutého pečiva.

Na spojení

Slad je skvělým pojidlem například v oblíbené zdravé sladkosti typu burizonka nebo müsli tyčinky a v nejrůznějších zdravých kuličkách.

Oslazení jídla

Pokud potřebujete přidat do jídla sladkou chuť, např. do sladkokyselého zelí, smažené rýže se zeleninou, čínské smažené nudle se zeleninou nebo stir-fry, slad je skvělá volba.

Marinády a dresinky

Slad se skvěle hodí i namísto sladidla do nejrůznějších marinád (např. na marinování natural tempehu, tofu, seitanu) a salátových dresinků (např. smetanová zálivka).

Tempeh “na medu”

Tato úprava tempehu “na medu” je luxusní záležitostí. Stačí smíchat na pánvičce olej se sladem a sojovou omáčkou a do rozehřáté marinády zamíchat tempeh. Lahůdka.

Oslazení dezertů

Sladem můžete sladit zmrzliny, krémy, obilné dezerty, kuličky, dorty, tyčinky, tapiokové či klasické pudinky, perníky, bábovky, vánočky, štrůdly a jakékoliv další dezerty a buchty.

Medovník

Pokud máte rádi tradiční medovník, pak stačí zaměnit med za slad a vyzkoušet jeho zdravou obdobu – sladovník.

Karamelizované ořechy

Lze udělat jak sladkou variantu (slad + skořice a třeba obalit ve strouhaném kokosu) karamelizovaných ořechů, anebo pikantní ořechy, ve kterých slad splní funkci sladké složky. Podobně lze udělat i sladkou praženou cizrnu.

Polití dezertů

Pokud slad chvilku zahřejete v hrnci, dají se s ním krásně polívat palačinky, lívance, plněné sladké knedlíky nebo různé zdravé dorty, dezerty, řezy a panna cotty.

Dochucení kaší

Když člověk začíná se snídaňovými obilnými kašemi, anebo pokud je zvyklý na sladké snídaně, lze si kaši ochutit lžící sladu a posypat praženými oříšky.

Krémy do cukroví

Slad se hodí i na zdravé slazení krémů do plněných druhů cukroví – například krém do košíčků, krém do išelského cukroví atp.

Tipy na použití sladu:
– Vadí vám tzv. “pivní ocas” sladu? Vyzkoušejte Dobroslad.
– Pokud chcete osladit pečený dezert větším množstvím sladu, je vhodné ho před použitím mírně převařit v hrnci, jinak vám těsto v troubě může zřídnout.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář