Vývar ze zbytků a odřezků zeleniny
Pořiďte si uzavíratelnou krabičku nebo zip lock sáček a sbírejte veškeré odkrojky, stopky, slupky, stonky, natě, listy, dužiny, vnitřky se semínky a cokoliv, co byste jinak ze zeleniny vyhodili. Nepoužívejte ale zbytky shnilé nebo plesnivé. Zbytky skladujte v lednici max 3-4 dny. Pravidelně ale kontrolujte, aby nezačaly zbytky plesnivět. Jakmile jich nasbíráte větší množství, uvařte z nich vývar. Všechny zbytky nasypte do hrnce, zalijte vodou a vařte min. 30 minut. Čím déle budete zbytky vařit, tím silnější bude vývar. Podrobný návod na vývar najdete zde.
TIP: Vývar můžete použít jak do polévek, tak také místo vody pro vaření obilovin, na podlití dušené zeleniny a omáček.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Nožičky hub se hodí do vývaru nebo jako koření
Pokud rádi houbaříte, pak nevyhazujte nožičky a odkrojky z lesních hub, ale použijte je do zeleninového vývaru (zbytky zeleniny a hub vařte ve vodě min. 30 min) nebo je nasušte (sušička, sluníčko, trouba) a rozmixujte k zeleninové vegetě (recept níže) nebo jako houbové koření.
Koření Vegeta z nasušených slupek mrkve, celeru a petržele
Slupky z mrkve, petržele a celeru dobře očistěte a usušte na sluníčku, topení, v sušičce nebo troubě. Poté rozmixujte a koření můžete použít například do polévek nebo na dochucení různých jídel a pomazánek.
Slané zobání z dýňových semínek se slupkou
Vnitřek dýně vydlabejte, vlákna dýně použijte do vývaru. Semínka ve slupce očistěte a blanšírujte cca 10-15 minut v osolené vodě. Zceďte, osušte a ochuťte solí, kořením, omastěte olejem a pečte cca 20 min na 200°C. Takto upravená semínka se dají jíst i se slupkou.
Krekry a karbanátky z odpadu z odšťavňování
Pokud často odšťavňujete zeleninu a zbude vám suchý zeleninový odpad, můžete ho použít do vývaru nebo do něj přidat různé koření, sůl, namočená lněná/chia semínka a tuto směs usušit na plátech sušičky nebo na pečícím papíře v troubě jako krekry. Stačí je pak jen nalámat. Krekry jsou výborné například z mrkve, kombinace mrkev a řepa, ale i jiných druhů zeleniny. Skvěle se hodí k salátům, pečené zelenině, jako chlebíček s pomazánkou a zeleninou, s dipem atd.
Z drtě můžete vytvořit i karbanátky nebo nákypy smícháním s kořením, vločkami a třeba uvařenou červenou čočkou nebo jinou luštěninou. Pokud je směs suchá, přidejte trošku vody a zahustěte moukou. Karbanátky můžete smažit na pánvi nebo péct v troubě.
Z ovocných zbytků můžete vytvořit sladké krekry nebo placičky stejným způsobem (jen se sladkým kořením jako např. skořice, perníkové koření) nebo ji použít do dezertů, na spodek pudingů, pohárů a do nákypů.
Sušená citrusová kůra do dezertů
Pokud používáte šťávu z BIO citronů, kupujete BIO pomeranče nebo mandarinky, je škoda vyhazovat jejich kůru. Omyjte ji střídavě v horké a studené vodě, vydrhněte kartáčkem nebo ještě nechejte chvilku namočit ve vodě s octem (např. jablečným nebo umeoctem), nastrouhejte najemno a nechejte usušit. Tato domácí sušená kůra je skvělá do pečených i nepečených dezertů a cukroví.
Ohryzky a slupky z ovoce na čaj nebo na výrobu domácího octa
Ohryzky a slupky od jablka dejte do sklenice a přelijte vychladlou převařenou vodou. Do 10 dnů máte vlastní jablečný ocet. Zbytky jablíček (odkrojky, slupky) nebo hrušek a dalšího ovoce nasušte a poté použijte na čaj (přelijte je horkou vodou a nechejte vylouhovat) nebo si je užijte jen tak samotné jako křížaly.
Jak využít košťály z brokolice a květáku
Košťály zbavte tuhých vláken buď nožem u mladých košťálů, nebo celé košťály upečte v troubě. Díky pečení změknou a můžete bez problémů tuhá vlákna odkrojit. Syrové oloupané košťály nastrouhejte najemno a použijte do jídel typu stir-fry, polévek, do karbanátků a nákypů, těst na slané placky nebo palačinky atp. Upečené košťály oloupejte a podávejte ochucené třeba shoyu k hlavnímu jídlu, použijte do omáček, polévek atp.
Špenát z listů z ředkví, kedlubnů, brokolice a jiných zelenin
Listy stačí omýt, nakrájet nadrobno a použít místo špenátu tak, jak jste zvyklí například dle receptu na špenát z listů. Změklé listy rozmixujte a podávejte třeba s tempehem.
Pesto z natí z mrkve, petržele a celeru
Natě z mrkve, petržele nebo řapíkatého celeru se skvěle hodí jako základ pesta. Přidejte česnek, sůl, lahůdkové droždí, oříšky nebo semínka a rozmixujte dohladka na jemné pesto. Zalijte olejem a skladujte v lednici, kde vydrží až rok.
Tip: Pesto je výborné na těstoviny, na placky, palačinky nebo pečivo.
Využití tuhých stonků zeleniny
Stonky z natí petržele, mrkve, kedlubny, řepy, mangoldu a dalších druhů zelenin nakrájejte na tenké pásky a přidejte do zeleninových směsí a nákypů, polévek, stir fry, omáček, které budete mixovat a dalších jídel. Delším vařením hezky změknou.
Sušenky z odpadu z výroby ořechového mléka
Zbytek z výroby semínkového nebo oříškového mléka smíchejte se sladidlem či pyré z ovoce, kořením jako např. skořice, vanilka, kakao nebo perníkové koření a dalšími ingrediencemi jako třeba s ovesnými vločkami, karobovými pecičkami, kokosem atp. a vytvarujte sušenky nebo hmotu navrstvěte na pláty sušičky nebo na pečící papír a usušte/upečte krekry.
Krutony ze starého kváskového pečiva
Tvrdé kváskové pečivo stačí nakrájet na kostičky a osmažit na oleji nebo upéct v troubě třeba s olivovým olejem a sušeným italským kořením. Pak už jen stačí posypat těmito krutony polévku (např. dýňovou, mrkvovou, hrachovou, cibulovou, hrstkovou), hrachovou kaši nebo třeba salát.
Nic nepřijde nazmar
Bezodpadový režim domácnosti je nám blízký a přirozeně se snažíme nevytvářet ani při vaření zbytečný odpad. Téměř vše se dá ještě nějak využít. Máte i vy nějaké tipy, co děláte se zbytky z kuchyně?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dekuju, Ajko, za prinosny clanek! Urcite vyuziju ? a nase zizalky ve vermikomposteru zaupi ?