Pickles dodávalo sílu válečníkům
Vládci okolo 3. stol. př. n. l. dávali fermentovanou zeleninu svým válečným jednotkám, protože věřili, v její posilňující účinky na fyzické i duševní síly a schopnosti. Jedla se dokonce i při stavbě Velké čínské zdi.
Pickles dělalo Kleopatru krásnou
Egyptská královna Kleopatra jedla kvašenou zeleninu pravidelně pro udržení své tělesné krásy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Díky pickles kurděje neměly šanci
Díky kysanému zelí vydrželi holandští námořníci dlouhé mořeplavby, aniž by onemocněli kurdějemi. Na rozdíl od ostatních námořníků z jiných zemí.
Pickles jako kritérium pro výběr manžela
Polynésané po 2000 let ve vykopaných jámách fermentovali ovoce, které bylo hlavním kritériem při výběru manžela pro dceru. Rodiče dcery zkontrolovali jámu s fermentovaným ovocem, aby se ujistili, že bude dobrým manželem.
Kysané zelí vzniklo v Číně
Kysané zelí přišlo do Evropy s tatarskou invazí. A Tataři se naučili fermentovat zelí v Číně.
Díky náhodě v Japonsku každý rok slaví Oslavu fermentované zeleniny
V Japonsku měli tradici obětovat část své první úrody bohovi Kasatsu jingu. Často se ale stávalo, že se úroda rychle zkazila. Jeden rok dal vesničan zeleninu do láhve se solí a ukázalo se, že zelenina dlouho vydržela. Vesničané si mysleli, že jde o pomoc od boha. Tato událost dala vzniknout každoroční ceremonii Konomono Sai – Oslava fermentované zeleniny, při níž se prosoluje zelenina a dává do lahve.
Kimchi je v žebříčku TOP 5 nejzdravějších potravin světa
Kimchi je zařazeno mezi 5 nejzdravějších potravin světa. Dle tradiční čínské medicíny jde navíc o vyrovnané jídlo i z hlediska principů jin a jang.
Korea sní za rok 2,3 mil. tun kimchi
Korejská republika sní za rok 2,3 milionů tun kimchi. Na podzim se zaměstnancům dává tzv. “kimchi bonus”.
Japonci považují pickles za symbol péče a mateřské lásky
Po 2. světové válce matky v japonských v rodinách připravovaly pro své děti vlastní tsukemono (probiotické saláty). Od té doby jsou probiotické saláty (tsukemono) považovány za symbol péče a mateřské lásky.
Slovo pickles se dostalo i do rčení
V Holandsku se používá označení “in de pekkel zitten” (“sedět v kvaškách”) jako naše “být v pěkné kaši”. Od nich to převzali Angličané a Shakespeare dokonce slovo pickles použil i ve svém Hamletovi (“Oh Hamlet, how cames thou in such a pickle?” – tj. “Ó Hamlete, jak jsi se dostal do takové kaše?”).
Pickles jako vyprošťovák z kocoviny
Dle Evropanů prý šťáva z kysaného zelí pomáhá při kocovině.
Jde to i bez soli
Pickles se dá fermentovat i bez soli. Ale díky soli je menší pravděpodobnost, že se zkazí.
V USA bylo pickles považováno za důležité
V době 2. světové války byla fermentovaná zelenina v USA považována za tak důležitou pro výživu obyvatelstva, že vláda v době nedostatku způsobenou regulací cen (dopad války), zařadila pickles mezi potraviny k dostání v určitém množství na lístky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
doložený odkaz :-)
https://www.aazdravi.cz/zdrave-jidlo-ktere-zpusobuje-rakovinu-dietolozka-odhalila-znepokojive-zjisteni/
Trošku se ztrácím v názvech picles / kimchi. Je to jedno a to samé? Narazila jsem i na článek viz. odkaz a nevím, jak si to mám vysvětlit. Může mi to prosím někdo vysvětlit?