Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

18 tipů, jak použít lahůdkové droždí

bez lepku
bez mléka

Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru, mouku, strouhanku, vyrobit parmazán, gomasio, jíšku a další.

Omáčky

Lahůdkové droždí můžete použít do omáček, ve kterých chcete navodit lehce sýrovou chuť nebo pokud jim tzv. “něco chybí”. Nepostradatelnou ingrediencí je v sýrové omáčce na těstoviny (bez sýru), šmak dodá Alfredo květákové omáčce, kterou rádi používáme do těstovin nebo jako dip k namáčení nachos.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Míchaná vajíčka

Společně s černou solí dovede napodobit chuť vajec, například v receptu na míchaná vajíčka s cuketou. Ale přidejte ho třeba i do houbové smaženice nebo veganských míchaných vajíček.

Knedlíčky

Přidejte trošku lahůdkového droždí do slaného těsta na knedlíčky, knedle, noky, nočky, šišky, halušky, polentové kostky aj. Dodá výsledným knedlíčkům slanou chuť.

Zapékaná jídla

Posypte droždím jakákoliv jídla, která se chystáte zapéct – například šunkafleky, plněnou cuketu, zapečené těstoviny, pizzu aj. Vytvoří skvělou sýrovou chuť. Pokud ho rozmícháte ve vodě a jídlo před zapečením s ním zalijete, poslouží i namísto vajíčka nebo smetany.

Parmazán

Z droždí (1 lžíce) a kešu nebo sezamu (100 g) si můžete vytvořit výborný parmazán na dochucení těstovin nebo jakýchkoliv pokrmů. Stačí jen rozmixovat a posypat.

Pomazánky

Ochuťte droždím “vajíčkovou”, avokádovou či jakoukoliv jinou pomazánku, kterou uděláte.

Rizota, obiloviny a těstoviny

Vmíchejte nebo posypte rizoto, obilí, halušky či těstoviny troškou lahůdkového droždí pro sýrovou chuť. Zároveň i pokrm mírně “dosolí”.

Karbanátky

Zahustěte droždím karbanátky, nákypy či sekané. Nebudete už potřebovat mouku a ještě vylepšíte chuť.

Domácí smetana

Pokud si vyrábíte domácí smetanu (např. mandlovou, nebo kokosovo-ovesnou), přidejte trošku lahůdkového droždí. Uvidíte, jak smetanu oživí.

Sýry bez mléka

Lahůdkové droždí skvěle nahradí sýrovou chuť. Používáme ho rádi do receptů na domácí sýry. Například do roztíratelný “sýru”, který se podobá svou chutí i hutnou strukturou taveným sýrům nebo do sýrů, které se dají krájet jako například cuketový “sýr”. Skvěle dochutí i mandlovou ricottu.

Křupky z cizrny

Chybí vám křupky nebo něco dobrého k televizi, pro děti či pro návštěvy? Zkuste pečenou cizrnu. Droždí je jednou z přísad, která ho skvěle ochutí. Stejně tak můžete ochutit i domácí popcorn.

Gomasio

Přidejte část lahůdkového droždí do vašeho domácího gomasia. Gomasio můžete použítvat na ochucení jakýchkoliv pokrmů – my ho sypeme na obiloviny, zeleninu, těstoviny, polévky, saláty aj.

Polévky

Zkuste lahůdkové droždí třeba přidat do dýňové polévky, čočkové nebo vločkové se zeleninou.

Krekry a další slaná těsta

Mrkvové sušenky s chia semínkem

Přidejte lahůdkové droždí do vašich oblíbených těst na slané pečivo, placky (například do bramboráků), krekry, tyčinky aj.

Pesto

Výbornou ingrediencí do pesta je právě lahůdkové droždí. Hodí se do jakéhokoliv, které vytvoříte. My ho zkusili například do koprovéhopetrželkového a cuketového.

Saláty a dresinky

Droždí se skvěle hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu. Můžete s ním salát posypat nebo ho zakomponovat do dresinku či zálivky.

Jíška

Dříve se v některých rodinách lahůdkové droždí (říkalo se mu tebi) používalo namísto mouky jako zásmažka – cibule se orestuje na tuku a zasype droždím. Zásmažka se poté používala do polévek nebo omáček.

Řízky

Lahůdkové droždí se dá využít i při obalování místo strouhanky. Obalte s ním například tofu nebo udělejte klasický trojobal a strouhanku vyměňte za droždí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

102 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím, kolik minut se má nechat lahůdkové droždí povařit například v omáčce? Dává se až na závěr či můžu dávat hned v začátku vaření? Děkuji

Naše rodina Vám celému týmu kolem Evy moc děkuje. Děláte náš život plný vaření o tolik chutnější. Skvělá práce TÝME !!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

6

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Melounové mojito

Skvělé nealkoholické osvěžení do tropických letních dnů. Mojito je jeden z nejoblíbenějších letních drinků. V této zdravé verzi je vhodný i pro menší děti....