Omáčky
Lahůdkové droždí můžete použít do omáček, ve kterých chcete navodit lehce sýrovou chuť nebo pokud jim tzv. “něco chybí”. Nepostradatelnou ingrediencí je v sýrové omáčce na těstoviny (bez sýru), šmak dodá Alfredo květákové omáčce, kterou rádi používáme do těstovin nebo jako dip k namáčení nachos.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Míchaná vajíčka
Společně s černou solí dovede napodobit chuť vajec, například v receptu na míchaná vajíčka s cuketou. Ale přidejte ho třeba i do houbové smaženice nebo veganských míchaných vajíček.
Knedlíčky
Přidejte trošku lahůdkového droždí do slaného těsta na knedlíčky, knedle, noky, nočky, šišky, halušky, polentové kostky aj. Dodá výsledným knedlíčkům slanou chuť.
Zapékaná jídla
Posypte droždím jakákoliv jídla, která se chystáte zapéct – například šunkafleky, plněnou cuketu, zapečené těstoviny, pizzu aj. Vytvoří skvělou sýrovou chuť. Pokud ho rozmícháte ve vodě a jídlo před zapečením s ním zalijete, poslouží i namísto vajíčka nebo smetany.
Parmazán
Z droždí (1 lžíce) a kešu nebo sezamu (100 g) si můžete vytvořit výborný parmazán na dochucení těstovin nebo jakýchkoliv pokrmů. Stačí jen rozmixovat a posypat.
Pomazánky
Ochuťte droždím “vajíčkovou”, avokádovou či jakoukoliv jinou pomazánku, kterou uděláte.
Rizota, obiloviny a těstoviny
Vmíchejte nebo posypte rizoto, obilí, halušky či těstoviny troškou lahůdkového droždí pro sýrovou chuť. Zároveň i pokrm mírně “dosolí”.
Karbanátky
Zahustěte droždím karbanátky, nákypy či sekané. Nebudete už potřebovat mouku a ještě vylepšíte chuť.
Domácí smetana
Pokud si vyrábíte domácí smetanu (např. mandlovou, nebo kokosovo-ovesnou), přidejte trošku lahůdkového droždí. Uvidíte, jak smetanu oživí.
Sýry bez mléka
Lahůdkové droždí skvěle nahradí sýrovou chuť. Používáme ho rádi do receptů na domácí sýry. Například do roztíratelný “sýru”, který se podobá svou chutí i hutnou strukturou taveným sýrům nebo do sýrů, které se dají krájet jako například cuketový “sýr”. Skvěle dochutí i mandlovou ricottu.
Křupky z cizrny
Chybí vám křupky nebo něco dobrého k televizi, pro děti či pro návštěvy? Zkuste pečenou cizrnu. Droždí je jednou z přísad, která ho skvěle ochutí. Stejně tak můžete ochutit i domácí popcorn.
Gomasio
Přidejte část lahůdkového droždí do vašeho domácího gomasia. Gomasio můžete použítvat na ochucení jakýchkoliv pokrmů – my ho sypeme na obiloviny, zeleninu, těstoviny, polévky, saláty aj.
Polévky
Zkuste lahůdkové droždí třeba přidat do dýňové polévky, čočkové nebo vločkové se zeleninou.
Krekry a další slaná těsta
Přidejte lahůdkové droždí do vašich oblíbených těst na slané pečivo, placky (například do bramboráků), krekry, tyčinky aj.
Pesto
Výbornou ingrediencí do pesta je právě lahůdkové droždí. Hodí se do jakéhokoliv, které vytvoříte. My ho zkusili například do koprového, petrželkového a cuketového.
Saláty a dresinky
Droždí se skvěle hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu. Můžete s ním salát posypat nebo ho zakomponovat do dresinku či zálivky.
Jíška
Dříve se v některých rodinách lahůdkové droždí (říkalo se mu tebi) používalo namísto mouky jako zásmažka – cibule se orestuje na tuku a zasype droždím. Zásmažka se poté používala do polévek nebo omáček.
Řízky
Lahůdkové droždí se dá využít i při obalování místo strouhanky. Obalte s ním například tofu nebo udělejte klasický trojobal a strouhanku vyměňte za droždí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zdravím, kolik minut se má nechat lahůdkové droždí povařit například v omáčce? Dává se až na závěr či můžu dávat hned v začátku vaření? Děkuji
Naše rodina Vám celému týmu kolem Evy moc děkuje. Děláte náš život plný vaření o tolik chutnější. Skvělá práce TÝME !!!