Ruský boršč
Boršč je silná a vydatná polévka a jedno z nejznámějších jídel ruské kuchyně, které se v každé rodině se připravuje trochu jinak. Typickou barvu boršči dává červená řepa – úžasná potravina na podporu imunity.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 1 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1 šálek dýně
- 1 šálek bílého zelí
- špetka soli
- olej
- koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
- 1 l horkého vývaru z fazolí nebo zeleniny (příp. voda)
- 2 stroužky česneku
- na dochucení: umeocet a sojová omáčka
- Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný borščový šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
- Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
- Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
- Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.
Francouzská cibulačka
Cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Polévka cibulačka nebo také cibulajda je původem z Francie. Je oblíbená zejména v chladných měsících jako polévka na zahřátí a také díky její rychlé a jednoduché přípravě. Základní ingrediencí je hlavně cibule a kvalitní vývar. I tady existuje nespočet různých variant – dle toho, co se do polévky dá se jmenuje například: cibulačka se žampiony nebo smetanová cibulačka aj.
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 4 cibule
- 1 l zeleninového vývaru / horké vody
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
- 1 lžička umeoceta
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 2 lžíce pohankové mouky
- uzené tofu
- Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
- Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
- Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
- Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
- Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
- Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.
Rakouský dýňový krém
Dýňový krém pochází z Rakouska. Rakušané dýně milují a na podzim v každé hospodě vaří syté dýňové polévky ochucené dýňovým olejem ze Štýrska. V dnešní době existuje mnoho různých variant této jednoduché a rychlé polévky. Nejčastěji se do krému používá dýně Hokkaido z Japonska, protože se může vařit i se slupkou.
- 1 malá dýně, asi 200 g
- 100 g mrkve
- 150 g cibule
- 3 polévková lžíce oleje
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- umeocet na dochucení
- zázvorová šťáva na dochucení
- rostlinná smetana nebo kokosové mléko na dochucení (nemusí být)
Postup
- Zapneme troubu na 180°C.
- Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme.
- Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
- Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
- Ohřejeme si zeleninový vývar.
- Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
- Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily.
- Sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a trochou smetany, pokud ji máme rádi.
- Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými dýňovými semínky.
Jakou polévku na podzim máte nejraději vy?
Máte rádi polévky? Která je vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů a pokud máte svůj oblíbený recept na podzimní polévku, podělte se o něj – vložte ho do čtenářských receptů. Rádi ho vyzkoušíme!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
U nás máme rádi všechny tři
Ano Evo, zahrada je super:-) Právě proto tyto rychlé polévky, složitější až se zimním časem. Díky Eliška