Burger z falešného “mletého masa”
Tento burger skvěle nahradí (jak vzhledově, tak chuťově), ba i předčí klasický burger z mletého masa. V housce se salátem, cibulí, rajčetem a zdravou majonézou se bude vyjímat! A navíc jistě potěší všechny, kteří si hlídají postavu do plavek, protože je z velké části tvořený zeleninou. A pokud byste chtěli ještě dietnější verzi, stačí ho upéct v troubě.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
- 3 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce chia semínek
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- olej na smažení
- Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
- Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
- Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
- Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
- Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Bezlepkový “masový” burger z červené čočky
Velmi chutná a bílkovinami nabitá alternativa k masovým burgerům. Tyto burgery jsou bezlepkové, veganské a chutnají jako masové. Návštěvy si zaručeně pochutnají. Do bulky se k nim hodí salát, rukola, rajče, cibulka a hořčice nebo zdravá majonéza.
- 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
- 1 lžička majoránky
- olej na smažení
- V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
- Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
- Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
- Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Orientální burger alias falafel
Falafel chutná i zarytým masožravcům. V bulce spolu s hummusem, tahini nebo tzatziki a obložený kvašenou okurkou, cibulkou, rajčetem a salátem je naprostá pecka.
- cca 500g suché nevařené cizrny (2 šálky)
- 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
- 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
- 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
- 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
- 1 a 3/4 lžičky soli
- 2 lžičky drceného / mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- špetka mletého kardamomu
- Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)
- Cizrnu si (přes noc, alespoň na 12 hodin) namočíme do studené vody. Vodu posléze vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
- Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do robota a rozmixujeme na hrubou směs. Ta by měla vypadat jako něco mezi kuskusem a pastou. V průběhu si pomáháme stěrkou, aby se směs dobře promixovala. Směs by měla být taková, aby z ní bylo možno tvořit “karbanátky”.
- Jakmile požadované textury směsi dosáhneme, přesypeme ji do mísy, ještě promícháme a odstraníme při tom větší kusy cizrny.
- Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
- Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni. Jakmile se bude zdát, že je teplota vhodná ke smažení, uděláme první “testovací” falafel.
- Směs ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme.
- Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenecháme se odradit, jakmile se je podaří přemístit na pánev a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
- Při vhodné teplotě oleje trvá zhnědnutí jedné strany “testovacího” falafelu cca 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučujeme smažit max. 5-6 kousků.
- Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku. Nejlépe chutnají ještě teplé.
Nezapomeňte na salát
Pokud chcete veganský hamburger zařadit jako hlavní chod, nezapomeňte si k němu udělat velkou mísu čerstvého zeleninového salátu. Doporučujeme třeba Coleslaw, Dalmácký nebo ředkvičkový, který pomůže s trávením smaženého burgeru.
Pokračování zase příště… Těšte se na recept na zdravé kváskové burgerové housky
Lámete si hlavu nad tím, do čeho burgery dát, když pečivo ze supermarketu je plné éček a ve zdravé výživě zrovna žádné nemají? Příště si ukážeme, jak si vytvořit zdravé domácí kváskové bulky, abyste si mohli hamburger bez výčitek dopřát i přes to, že si hlídáte postavu do plavek.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji. Dělala jsem z červené řepy a je vynikající 😊👍
Já bych se s dovolením s dotazem přidala, ta omáčka na karbanátku vypadá totiž famózně!