Nezaměnitelná chuť a vůně
Lokální sezónní potraviny, které přirozeně dozrály na slunci, jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. Porovnejte například chuť rajčete ze supermarketu (zcela bez chuti) a ze zahrádky (sladké a šťavnaté). Které byste si příště raději vybrali? Asi budete mít jasno hned po prvním ochutnání ;-) Místní pěstitelé nabízí totiž jen to, co jim právě dozrálo na polích. Naopak ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí ještě nezralá a dozrává pomocí chemikálií v kamionech po cestě nebo tzv. dozrávárnách. To má vliv nejen na chuť, ale také na obsah živin.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obsah živin
Lokální a sezónní ovoce a zelenina obsahuje přirozeně spoustu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které se převozem, umělým dozráváním a skladováním extrémně snižují. Navíc většinou dovezené potraviny bývají mnohem více chemicky ošetřované.
Přirozená podpora našeho zdraví
Každé roční období je aktivní určitý orgán, o který je třeba zvýšeně pečovat a případně ho detoxikovat. Na jaře jsou to játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v období babího léta slezina a slinivka, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Každé roční období má také naše tělo jiné požadavky na stravu – na jaře chceme odlehčit a detoxikovat, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim vyrovnat přechod z horkého léta do tuhé zimy a v zimě potřebujeme živiny a zahřát. Příroda to vytvořila skvěle – oba tyto principy sezónní potraviny splňují.
Objevíte tu širokou pestrost
Zvykli jsme si chodit do supermarketu, kde mají pořád stejnou velmi omezenou nabídku potravin skoro po celý rok, a ještě většina z toho je exotické ovoce. Mnoho sezónních druhů nebo odrůd ovoce a zeleniny zůstaly úplně opomenuty. Znáte třeba černou ředkev, lopuch, kadeřávek, mišpule, vodnici, topinambur, jostu? Víte, jak chutnají česká jablka odrůdy Opal nebo Ametyst nebo divoká rajčátka? Ne? To je škoda. Opomíjíte tak tu úžasnou různorodost a chutě v jídelníčku, kterou nám příroda poskytuje a kterou naše tělo potřebuje!
Přichází jaro a nová sezóna… Těšíte se?
Každý měsíc pro vás budeme připravovat seriál se seznamem sezónních potravin na daný měsíc. Budete mít přehled, co zrovna roste a čím si ještě zpestřit jídelníček!
Jíst sezónně je snadné:
- Najděte si svého farmáře, KPZ a domluvte se na odběru bedýnky zeleniny, budete mít jistotu, že je vše sezónní.
- Zajděte na farmářský trh. Ne vždy tam ale prodávají pouze lokální suroviny. Na některých se prodávají i banány, nebo třeba jahody, které jsou dovezeny z Maďarska.
- Pokud nemáte ani jednu možnost a musíme nakupovat v supermarketu, náš měsíční seriál vám pomůže ve výběru sezónních potravin.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
jé to je móc dobrý nápad s tím seznamem :) už se na něj těším :) jak dobře to má příroda zařízené :)
Sezónnost miluju. Už víc než týden se živím kopřivami, ptačincem a pampeliškami. Ostatní divoké byliny postupně vykukují – moc se těším na kostival, jitrocel, popenec :-) Vřele doporučuji na zahnání jarní únavy a letargie.