Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva

Uvařeno
bez sóji

Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!

Ačkoliv jsem s vámi jen poměrně krátce (od poloviny listopadu roku 2023), stačila jsem už projít poměrně velkou promě...

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

katkasedtob
7. 11. 2024

Ahoj, potřebuji na dort pro sestru černou. Nemáte nápad jak to provést?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
42
17

Petrželkové detoxikační pesto

Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spou...

Mřížkový country koláč

Ochutnejte slané mřížkové koláče, které nejen dobře vypadají, ale i chutnají. Můžete jimi překvapit návštěvu, jsou také skvělou volbou pro zdravou svačinu ...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.