Dýňový tataráček
- 2 lžíce oleje
- 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sójové omáčky
- tymián
- 1 lžička sladké červené papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit dýňový tataráček
- Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
- Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
- Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
- Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
- Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Přidáme hořčici a sladkou papriku.
- Zbytek uchováváme v lednici.
Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů
- 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
- 200 g cibule
- 100 g červené řepy
- 100 g vlašských ořechů
- majoránka nebo tymián
- šťáva ze zázvoru
- 3PL oleje
- umeocet
- citron
- sůl
Jak připravit červenou paštiku z fazolí
- Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
- Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
- Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
- Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
- Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
- Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.
Křenová pomazánka s ořechy
- 1/2 uzeného tofu
- 1 tofunéza nebo sojanéza
- půl hrnku mletých vlašských ořechů
- 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
- lžička umeocta
- na ozdobu: petrželka
Jak připravit křenovou pomazánku
- Tofu a křen nastrouháme na jemno.
- V mixéru nameleme ořechy na jemno.
- V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
- Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
- Zdobíme petrželkou.
Vodácká pomazánka
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- olej
- sůl
- hrnek vody nebo zeleninového vývaru
- 1 tofu natural
- 1 tofu uzené
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
- 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
- na dochucení: sojová omáčka, umeocet
- čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka
Jak připravit vodáckou pomazánku
- Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
- Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
- Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
- Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
- Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
- Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
- Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
- Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Aktuální a perfektní – jako vždycky. 👍
Prosím o informaci – u pomazánky je jedno, že je tam tepelně upravená zelenina a pak ji necháme vychladnout a jíme až později?