Je léčivá od kořenů až po květy
Kořeny pampelišky jsou ceněné pro své detoxikační účinky, zejména pro podporu jater a žlučníku. Pomáhají čistit krev a podporují trávení. Kořen je účinný doplněk při léčbě rakoviny, zatím je na to ale málo studií.
Mladé listy pampelišky jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují vitamín A, C, D, B, draslík, železo, hořčík, zinek a další mikroživiny. Mají mírně diuretické účinky, jsou prospěšné pro ledviny a zlepšují trávení.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Stvoly pampelišky pomáhají s pročištěním těla a podporují funkci jater a žlučníku. Mléčný stvol lze využít při odstraňování bradavic a kuřích ok.
Pampeliškové květy mají protizánětlivé a močopudné účinky. Jsou rovněž skvělé pro podporu trávení a detoxikaci.
Každá část pampelišky nabízí něco prospěšného pro naše zdraví. Je to bylinka, která celkově čistí organismus, působí blahodárně na kůži a klouby, pomáhá s trávením, příznivě ovlivňuje hladinu glykémie a má protizánětlivé účinky.
Zvyšuje úrodnost půdy
Pampeliška přispívá k tvorbě kvalitní půdy a podporuje přirozenou úrodnost zahrady. Její kořeny pronikají až 2 metry hluboko do půdy a pomáhají jí kypřit. Mléčná šťáva pampelišky slouží jako potrava pro některé půdní mikroorganismy i mladé žížaly, které se s oblibou zdržují v okolí jejích kořenů.
Zpestřuje náš jídelníček
Nejčastěji se používají mladé lístky ještě předtím, než pampeliška vykvete. Lze je využít do salátů, pomazánek, omelet či polévek. Pampeliškové listy můžeme upravit rovněž zatepla jako jinou zelenou listovou zeleninu. Dají se oblanšírovat, použít místo špenátu např. do slaných koláčů, placiček či jako samostatnou menší přílohu. Nepoužívejte listy pampelišky do pokrmu vyloženě jako stěžejní surovinu. Celkové množství čerstvých lístků by nemělo denně překročit hrst.
Stvoly se dají použít jemně nakrájené do pomazánky či salátu.
Kořen se dá opékat i blanšírovat.
Květ pampelišky může sloužit jako krásná dekorace pokrmu, dá se z něj připravit i tempura.
Tip: Připravte si polévku, velikonoční nádivku, nebo salát.
Je vítanou součástí jarní kůry
Pampelišku lze využít při očistné kúře těla – pomáhá pročistit krev, odvádět toxiny a zároveň podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky, žaludku i ledvin. Působí močopudně, čímž napomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a odpadních látek. Navíc obsahuje hořčiny, které povzbuzují trávení a podporují tvorbu žluči. Díky podpoře jater může pomoci při ekzémech, akné, vyrážkách a jiných kožních potížích. Kůra s pampeliškou přispívá k zahnání jarní únavy a svým účinkem může pomoci ulevit při bolestech kloubů.
Tip: Připravte si čistící pampeliškový čaj. Z kořene pampelišky si udělejte odvar – na 1 litr použijte cca 5 cm čerstvého a očištěného kořene, případně 2-3 čajové lžičky sušeného. Na mírném ohni vařte cca 10 minut. Scezeným výluhem zalijte pampeliškové listy, případně i květy, nechte 10 minut louhovat. Pijte denně čerstvý po dobu 2-3 týdnů.
Svou krásou hýčká naše smysly
Pampeliška je po dlouhé zimě krásným symbolem jara, jarního slunce a pozitivní energie. Svým vzhledem, vůní, dotykem umí pohladit naše smysly. Je velká škoda tento zářivý poklad ničit chemickými postřiky, které mohou zničit nejen krásu této rostliny, ale i celkovou rovnováhu přírody. Místo toho bychom měli tuto léčivou bylinku vnímat jako dar a využít ji k prospěchu našeho zdraví a naší zahrady.
Sběr, bezpečnost a léčebné použití
Kořen se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy má největší sílu. Sušené kořeny se často používají pro přípravu čajů nebo tinktur.
Mladé listy a duté stvoly jsou nejlepší před rozkvětem rostliny. Listy se používají pro přípravu čajů.
Dále sbíráme poupata a květy. Z květů můžeme připravit čaj, nebo se využívají v tinkturách.
Pampelišku by neměli užívat lidé s ucpanými žlučovými cestami a opatrnost je na místě i u těch, kteří nemají žlučník. V období těhotenství a kojení je obecně považována za bezpečnou, vždy je ale vhodné konzultovat užívání s odborníkem. Může ovlivňovat účinek některých léků, například antibiotik ze skupiny chinolonů nebo diuretik.
Pampelišku sbírejte nejlépe na zahrádce, nebo pampeliškové louce, dál od polí a silnic. Jak jí ještě jinak můžete využít? Recepty na pampeliškovou mast, tinkturu, olej či kávu naleznete v článku Pampeliška 7xjinak.
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář