Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

5 tipů jak vydržet Jíst Jinak

Na světě existuje spousta diet, hromada životních stylů. Ať už jste si ale vybrali jakoukoliv formu jezení jinak, vydržet to není vždy tak lehké. Dnes tu pro vás mám můj příběh a zároveň pět tipů nebo-li kroků jak vydržet a posílit své dietní odhodlání.

Když jde rozhodnutí do kytek

Já mám za sebou tři roky vegetariánství a nejnověji něco přes rok veganství a stále se držím. (Jak to začalo si můžete přečíst zde. Pro mě to byla ohromná zdravotní změna.)Vidím kolem sebe ale často lidi, kteří se rozhodnout stravovat jinak, jenže se v tom plácají. Na začátku nadšení, pak to začne opadat. Najednou mají jít na párty nebo na večeři s přáteli, na nedělní oběd s rodinou a už je problém. Často zvítězí pohodlnost. A tak člověk “zhřeší”. Jenomže to je potom jeden oběd tam, jedna párty támhle, jedna večeře tady. A pokus o lepší stravu jde do kytek. Nebo z toho vznikne příležitostní změna, která nikam nevede. Já jsem ale nikdy nezhřešila. Opravdu. A hned vám řeknu proč. A jak na to.

1) Bude mi špatně

Pro mě je jeden velice silný důvod proč nehřešit – bude špatně. Mastné maso nestrávím. Bude se pokoušet o návrat cestou, odkud přišlo. O mléčných výrobcích ani nemluvně. Kdyby mi někdo dal korunu za každou minutu, kterou jsem strávila na wc po snědení třeba mléčné čokolády, už bych dnes možná byla milionářka.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

“Pro jednou mě to nezabije.”

Pokud víte, že je ve vaší stravě něco, co nadevše chuťově milujete, ale nesplňuje to vaše dietní pravidla, pokaždé když se na to budete chtít vrhnout, si připomeňte, co to s vámi udělá. A dobře zvažte, jestli to opravdu stojí za to. Někdo si možná řekne “Ale co, vždyť mě ta jedna návštěva wc nezabije. Pro jednou se přece nic nestane.” Chyba lávky. Tady je potřeba přemýšlet i o budoucnosti. Spousta takových problému, když se budou opakovat dlouhodobě, vám může způsobit nemoci, poškození. Záleží, co je vaše reakce. Je strašně jednoduché si vždy říct je to jen jednou, ale kolik takových jen jednou se opravdu koná? No přiznejte se, ono to nikdy není jen jednou. 

2) Jsem informovaná

Informace jsou dnes tak lehce dostupné, ale pořád je tu spousta lidí, kteří nic neví. Když jsem začala přemýšlet o jedení jinak, podívala jsem se na spoustu videí a přečetla hromadu článků. Od zdravotní stránky po tu etickou. A nestačila jsem se divit. Dostupnost těchto zdrojů je dnes naprosto bezproblémová. Stačí otevřít internet. Stačí si přečíst všechno, co je tady na Jíme Jinak a nemusíte nikam daleko chodit. Holky načetly a nastudovaly za těch 20 let hledání a studování výživy tolik informací a teď je sem 8 let sypou. Tady to máte přetříděné, prověřené časem, otestované na tisících lidí z kurzů.

Nezůstávejte hluší a slepí k realitě

Mně se změnou jídelníčku otevřel svět, kde jsem si konečně spojila všechny moje zdravotní problémy s konkrétními potravinami. Kde jsem našla alternativy jídel, které miluji. No a pak nevyhnutelně na mě vyskočila krutá realita mléčného, vajíčkového a masného průmyslu. Získat takové informace mě skvěle vyléčilo z jakýchkoliv potřeb hřešení, v tom co jím. Informace jsou základ, na kterém se dá postavit velice silná hradba, která vám pomůže ve vámi vybrané dietě či životním stylu vytrvat. Ať už jsou to informace o zdravotních rizicích nebo o etické rovině. Každá dieta a životní styl má něco. Takže hledejte informace, nezůstávejte hluší a slepí k realitě.

3) Síla mého přesvědčení

A to mě přivádí k třetímu bodu, který jde ruku v ruce s bodem druhým. Vzhledem k hromadě informací moje síla přesvědčení narostla do ohromných rozměrů. Utvrdilo mě to v tom, že moje veganství je správný krok. Zachraňuje mi to zdraví a možná to zachrání aspoň malé procento zvířat. Sníst jídlo, které ve vás nemůže vyvolat žádné výčitky, jídlo, které je zdravé a bez krutosti, sníst něco takového je úžasný zážitek. Mně to jídlo hned víc chutná.

4) Přátelé a rodina, která mě podporuje

Ach jak je tento bod důležitý. A tak často se to nedaří. Nedávno jsem někde četla, že za každým veganem stojí dvě zklamané babičky. Ale ono to tak vůbec nemusí být. Ani babičky, ani rodiče, ani přátelé. Jde o přístup. Za mnou rozhodně nestojí nikdo zklamaný. Právě naopak, všichni jsou rádi, že je mi dobře. Ne vždy to chápou, ale rozhodně to respektují. Já se totiž nezabývám těmi tvrdohlavci, kteří se chtějí jen hádat. Je nutné rozlišovat lidi, u kterých má cenu vést diskuze a lidi, u kterých je zbytečné se o cokoliv snažit. Takový lidé mi nestojí za tu energii. Jsou lidé, kteří na to prostě nejsou připraveni. Tak je nechte být. Možná na to sami jednou přijdou. Nemůžete přesvědčit všechny. (Moje babička se mnou nedávno pekla veganský dort!)

Ve skupině je síla

A pokud kolem sebe opravdu nemáte nikoho, kdo je ochotný vás respektovat, tak jděte na internet. Na sociálních sítích je spousta skupin. Tady na webu je nás taky hromada. Máme svojí facebookovou skupinu, kam se můžete přidat. A máme svojí klubáckou sekci, kde jsou extra materiály jako video recepty, rozhovory s odborníky a hlavně ta naše komunita stejně naladěných. Můžeme se společně povzbuzovat a dopřát si příjemnou komunitu lidí, kteří nás chápou. A když to nejde v reálném světě, je tu online svět. Někdy se dokonce některá internetová přátelství přehoupnou do reálného světa.

Také existují různé akce, kde se můžete sejít s lidmi vašeho potravinového vyznání. Festivaly, přednášky, schůzku, oslavy, podniky, kluby. Jen musíte chtít a jít.

5) Existuje tzv. “Cheat Day”

V angličtině je takový skvělý výraz “Cheat Day” – den podvádění. Normálně to znamená, že sníte, na co přijdete. Já bych ho ale trochu poupravila. Pokud držíte dietu kvůli hubnutí a dostanete chuť na něco sladkého, místo čokolády najděte jinou “sladkou” alternativu, která vás uspokojí. Existují zdravější sladké “cukrovinky”. To stejné pro slanou rovinu. Dostanete chuť na slané brambůrky, tak radši zkuste hrachové, čočkové, dneska těch možností je. Stačí se zajímat a vybrat si, třeba z receptů tady na webu ze slaných chuťovek.Nemusíte se hned vzdát všech milovaných chutí. Jen poupravte zdroj, od kterého se vám té chuti dostane. I když nás to občas štve poslouchat, opravdu všechno jde, když se chce. Výsledky jsou pak úžasné.

Vydržet stojí za to

Tak co? Vydržíte se mnou? Někdy je to běh na dlouhou trať, ale pokud je dostatečná vůle, jde to. A výsledek stojí za to. Pokud máte nějaké další tipy nebo zkušenosti, podělte se do komentářů. Vzájemně si můžeme pomoci. Hned to pak jde lépe.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem ukecaná veganka, která chce procestovat celý svět a aktivně na tom pracuje, miluji cizí jazyky a vše spojené se zelenou planetou. Všechno to ráda kombinuji dohromady a veškerá moudra, na která přijdu, předávám dál, kde se dá.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zažívat bod 1), určitě by to bylo o dost jednodušší. A nemít doma (ad 4) dva masožravé žravé kluky na prahu puberty, kteří nemají problém se zeleninou, luštěniny také zvládají (snažila jsem se o pestrost vždycky), ale bez masa to prostě nejde (nebo né moc často)… Takže hledám kompromisy (nebo vařím nadvakrát, ale to fakt nejde denně, děti ani manžel nechodí nikam na obědy, scházíme se na oběd každý den doma), je to spíš běh na dlouhou trat, než jednorázové rozhodnutí. Přesněji já se rozhodla, ale ten zbytek rodiny od sebe neodpářu, holt každý to máme jinak.

Děkuji moc :) Jsem ráda, že se líbil.

Ukázat další komentáře