Jak vypadá žabinec ptačinec
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
- Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.
Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.
Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Kde roste
- Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
- Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
- Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
- Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
- Prostě všude.
Užití v kuchyni
Používám jej jako jinou zeleninu:
- do polévek
- do špenátů
- do nádivek
- do dušené zeleniny
- do salátů nebo
- jako zelenou posypku na jídla
- ale i do koktejlů a smothies (Smoothie s žabincem, Životabudič)
Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.
Jak chutná žabinec
Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.
Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny
Jaké má účinky
- Má močopudné účinky,
- používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
- podporuje metabolismus
- čistí krev
- Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
- Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
- Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.
Těhotné a kojící
Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.
Už jste ho zkusili?
Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody. A napište nám, jak vám chutná. Když jsme vzali na procházku za bylinkami novináře z Novy, tak jim ze všech divokých bylin, které zrovna rostly, chutnal nejvíc právě žabinec ptačinec.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem udělala luxusní salátek s žabincem, mrkví, česnekem a kozím sýrem, ještě jsem přidala pražená slunečnicová semínka . Fantastické, doporučuji 👌💚
Prosím je to ptačinec ? Já trochu zaostávám 🤣