Domů > Jak začít > Základní suroviny > Obiloviny

6 nejlepších druhů rýže a jak je použít

Rýže je jednou z nejdůležitějších potravin na světě. Je totiž snadno stravitelná, bohatá na energii, bílkoviny a další živiny. Taky patříte mezi ty, kteří používají pouze jeden druh rýže pořád dokola na jeden způsob? Inspirujte se jak používáme rýži my a obohaťte svůj jídelníček o nové druhy, chutě a kombinace.

Věděli jste že…?

– Druhů rýže je přes 8000.
– Na světě se ročně sní kolem 500 milionů tun rýže.
– V ČR jsme dle statistik za rok 2016 snědli cca 6,5 kg rýže.
– Některé státy pěstují na rýži svou kulturu.
– Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
– V Koreji je pozvání ke stolu v překladu „přijď na rýži“.
– Je možné ji pěstovat až v nadmořské výšce 2700 m.
– Rýže pomáhá léčit zažívací problémy. Rýžové otruby jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
– Rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost (4-12 měsíců), zejména ta celozrnná. Postupně ztrácí svou chuť.

Rýže basmati

Říká se jí „královna mezi rýžemi“ a roste v Indii a Pákistánu. Má dlouhá zrna, výraznou oříškovou vůni a chuť, je sypká a nelepí se. Existuje jak v celozrnné, tak také v bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Naše oblíbené recepty s rýží basmati:
Fazole na paprice se smetanovou omáčkou a basmati rýží
Nudličky z tempehu se zeleninou a basmati rýží
Plněné ovocné knedlíky z jáhel a basmati
Sladkokyselá zeleninová směs s čočkou a basmati
Bezlepkové dýňové palačinky z basmati rýže
Zeleninovo-tempehová čína s basmati 
Rychlovka z červené čočky, basmati a zeleniny
Basmati s quinoou a restovanou dýní
Čočka na kari s cuketou a bílou basmati
Červená čočka po indicku s basmati rýží
Rýžovo-jáhlové rizoto

Rýže jasmínová

Tato rýže se pěstuje v Thajsku a je hodně využívaná v thajské kuchyni. Podobá se trochu rýži basmati, ale je o něco kratší a je lepivá a má specifickou květinovou vůni. Existuje jak v celozrnné podobě, tak také bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).

Naše oblíbené recepty s rýží jasmínovou:
– Zeleninové stir-fry s tempehem a jasmínovou rýží
Smažená zeleninová směs s jasmínovou rýží
Pohankové palačinky s náplní z jasmínové rýže
Hladká kaše z jasmínové rýže a jáhel
Mandlový krém z jasmínové rýže
Ostrá žampionová směs s tofu s jasmínovou rýží
Fazolový guláš s mrkví a dýní a jasmínovou rýží
Rýžový zeleninový nákyp
Jasmínová rýže s tofu a zeleninou ve woku
Rýžová kaše s dušenou dýní

Rýže divoká (planá)

Ve skutečnosti se nejedná o rýži, ale o semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavé barvy, chuť je oříšková a rýže nelepí. Tato “rýže” má nižší kalorickou hodnotu a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a živin.

  • Nejčastěji ji používáme při vaření jako přílohu spolu s rýží basmati (malou hrstičku přidat k basmati a společně uvařit) nebo s kulatozrnnou rýži.
  • Skvěle chutná také samotná v obilninových, těstovinových, zeleninových i luštěninových letních salátech.
  • Rádi ji přidáváme do polévek, rychle se uvaří, lze ji tedy do polévky dát i neuvařenou jako zavářku.
  • Výborná je také v rizotu nebo jako příloha k jídlům z tofu a tempehu.

Naše oblíbené recepty s divokou rýží:
Dhál načerveno s rýží a divokou rýží
– Čočkový krém s kombinovanou rýží

Rýže natural – Callaspara

Asi nejkvalitnější rýže na evropském trhu je druh Callaspara. Pěstuje se v jižním podhůří španělských hor, tudíž  je velmi bohatá na živiny. Chuťově je neutrální a lepí. Hodí se zcela na všechny pokrmy.

  • Výborná je jako příloha k jakémukoliv našemu jídlu – zeleninovému, luštěninovému, různým omáčkám, gulášům.
  • Díky tomu, že rýže lepí se hodí k přípravě rizot, jako paella a také jako sushi rýže.
  • Často k ní při vaření přidáváme různá omytá semínka semínka (slunečnice, dýně, len, chia, sezam, lotosová), oříšky (mandle) nebo ji kombinujeme s jinými obilovinami (třeba pohankou, quinoou, jáhlami, amarantem, sladkou rýží aj.).
  • V tlakovém hrnci ji můžete uvařit i spolu s adzuki a kaštany – vznikne tak moc dobrá kombinace.
  • Používáme ji na různé sladké dobroty jako jsou nákypy, pudingy, obilné krémy, kaše (congee), koláčkyperníky a bábovky.
  • Skvěle se hodí i k zahuštění polévek a jako nádivka.
  • S touto rýží si na jaře děláváme očistné dny.
  • Callasparu používáme také jako základ pro výživné obilné mléko pro děti (např. v kombinaci se sladkou rýží).
  • Zbytky rýže lze využít na výrobu placek, do těsta na kváskový chléb nebo do polévky (výborně se hodí třeba do rajské polévky nebo do boršče a dalších hrstkových či zeleninových polévek).

Naše oblíbené recepty s natural rýží:
Rychlovka ve woku s tofu a rýží
Rýžová kaše Congee
Napařovaná rýžová sladká bábovka
Burrito plněné uzeným tempehem a rýží
Sváteční rýžový perník s ovocem
Rýžové kváskové sladké koláčky
Bezlepkový chléb s rýží
Rýžovo-pohanková kaše naslano s batátem a cibulkou
Pečené plátky celeru s rýží a fazolovou omáčkou
Sladká zeleninová omáčka s rýží a tempehem
Jáhlovo-rýžový makovec s polevou
Zeleninové rizoto
Žampionové krémové rizoto
Seitanové plátky na houbách s rýží natural

Sladká rýže

Speciální druh rýže, která obsahuje více proteinů (o 60-70 %), je přirozeně sladká a lepivá. Je velmi výživná, proto je vhodná po rekovalescenci, pro sportovce, děti (např. pro výrobu obilného mléka nebo kaší) nebo při potřebě více energie. Seženete ji pouze ve větších zdravých výživách.

  • Nejčastěji se používá pro výrobu ohagi koulí nebo domácího mochi.
  • Často ji přidáváme při vaření v poměru 0,5 : 1 k natural rýži (Callaspara).
  • Je výborná také vařená spolu s kaštany jako skvělé zimní nebo podzimní jídlo pro dodání energie.
  • Také ji děláme v zimě jako výživnou kaši např. s dušeným ovocem či zeleninou na tuku.
  • Skvěle se hodí na rozličné rozmixované obilné krémy a pudingy s ovocem či oříšky.

Červená rýže

Pěstuje se v dalekém Bhútánu ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří. Má jemnou strukturu, červenohnědou barvu, lehce křupe a má ořechovou vůni.

  • Používáme ji nejčastěji v kombinaci s jasmínovou rýží při vaření (hrst přidat k jasmínové rýži a společně uvařit) nebo třeba spolu s ovsem či spolu s hatomugi.
  • Dá se využít ale i jako samostatná příloha k jakémukoliv našemu jídlu, třeba k omáčkám nebo tofu a tempehu nebo do rizota.
  • Je výborná i jako zavářka do luštěninových a zeleninových hustých polévek.

Naše oblíbené recepty s červenou rýží:
Zeleninové rizoto s kopřivou a červenou rýží
Hatomugi s červenou rýží jako příloha

A jak to máte s rýží vy?

Jaká je vaše nejoblíbenější rýže a v jaké kombinaci ji máte nejraději? Moc rádi se budeme inspirovat!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, prosím o typ, kde mohu koupit sladkou rýži? Děkuji 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Řepa na fenyklu

V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.
69
17

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Tofu Katsu Curry

Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...