Věděli jste že…?
– Druhů rýže je přes 8000.
– Na světě se ročně sní kolem 500 milionů tun rýže.
– V ČR jsme dle statistik za rok 2016 snědli cca 6,5 kg rýže.
– Některé státy pěstují na rýži svou kulturu.
– Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
– V Koreji je pozvání ke stolu v překladu „přijď na rýži“.
– Je možné ji pěstovat až v nadmořské výšce 2700 m.
– Rýže pomáhá léčit zažívací problémy. Rýžové otruby jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
– Rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost (4-12 měsíců), zejména ta celozrnná. Postupně ztrácí svou chuť.
Rýže basmati
Říká se jí „královna mezi rýžemi“ a roste v Indii a Pákistánu. Má dlouhá zrna, výraznou oříškovou vůni a chuť, je sypká a nelepí se. Existuje jak v celozrnné, tak také v bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Používá se zejména do indických jídel, výborná je třeba ke kari s kokosovým mlékem, seitanovému kari, dhálu a dalším exotickým pokrmům.
- Také se hodí jako příloha k našim běžným pokrmům – k pečené zelenině, zeleninovým a luštěninovým jídlům či alternativám „masu“ – tofu, tempehu, seitanu (např. guláš).
- My ji máme nejraději k jakémukoliv chodu, kde je šťáva nebo zeleninová či luštěninová omáčka a rýži s ní můžeme smíchat.
- Často k ní při vaření přidáváme i různá omytá semínka (slunečnice, dýňová, sezam, chia) nebo třeba hrstku quinoi.
- Doporučujeme vyzkoušet výbornou kombinaci vaření bílé basmati rýže s jáhlami 1:1. Rýži vařenou s jáhlami lze použít jako přílohu k jídlu, ale můžete z ní vyrobit další dobroty, jako například sladké knedlíky s ovocem, “bramborovou” kaši, slané knedlíky nebo placky k omáčkám nebo třeba kváskové slané koláčky.
- Jako obměnu děláme basmati restovanou, kdy ji restujeme spolu s cibulkou na oleji a až poté vaříme.
- Zbytky rýže můžete dát například do těsta na kváskový chléb nebo do polévky (výborně se hodí třeba do rajské polévky nebo do boršče).
Naše oblíbené recepty s rýží basmati:
– Fazole na paprice se smetanovou omáčkou a basmati rýží
– Nudličky z tempehu se zeleninou a basmati rýží
– Plněné ovocné knedlíky z jáhel a basmati
– Sladkokyselá zeleninová směs s čočkou a basmati
– Bezlepkové dýňové palačinky z basmati rýže
– Zeleninovo-tempehová čína s basmati
– Rychlovka z červené čočky, basmati a zeleniny
– Basmati s quinoou a restovanou dýní
– Čočka na kari s cuketou a bílou basmati
– Červená čočka po indicku s basmati rýží
– Rýžovo-jáhlové rizoto
Rýže jasmínová
Tato rýže se pěstuje v Thajsku a je hodně využívaná v thajské kuchyni. Podobá se trochu rýži basmati, ale je o něco kratší a je lepivá a má specifickou květinovou vůni. Existuje jak v celozrnné podobě, tak také bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).
- Díky své chuti a vůni se tato rýže skvěle hodí na dezerty – často z ní děláme obilné krémy, pudingy, zdravé nutelly, sladké nákypy, rice cake a další sladké dobroty.
- Bílá jasmínová rýže je výborná jako základ pro přípravu amasaké. Buď samotná nebo v kombinaci s jáhlami.
- Jasmínová rýže skvěle vynikne v kombinaci se sladkou zeleninou (dýní, mrkví, batáty atp.) – např. s dušenou dýní, nishime, batátovými hranolkami aj.
- Dáváme ji jako přílohu k ostrým pokrmům (žampionová směs) a omáčkám (čočková, svíčková, dýňová čočka s kokosem aj.).
- Zbytky jasmínové rýže lze využít do těsta na kváskový chléb nebo do sladkých polévek (např. dýňové).
Naše oblíbené recepty s rýží jasmínovou:
– Zeleninové stir-fry s tempehem a jasmínovou rýží
– Smažená zeleninová směs s jasmínovou rýží
– Pohankové palačinky s náplní z jasmínové rýže
– Hladká kaše z jasmínové rýže a jáhel
– Mandlový krém z jasmínové rýže
– Ostrá žampionová směs s tofu s jasmínovou rýží
– Fazolový guláš s mrkví a dýní a jasmínovou rýží
– Rýžový zeleninový nákyp
– Jasmínová rýže s tofu a zeleninou ve woku
– Rýžová kaše s dušenou dýní
Rýže divoká (planá)
Ve skutečnosti se nejedná o rýži, ale o semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavé barvy, chuť je oříšková a rýže nelepí. Tato “rýže” má nižší kalorickou hodnotu a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a živin.
- Nejčastěji ji používáme při vaření jako přílohu spolu s rýží basmati (malou hrstičku přidat k basmati a společně uvařit) nebo s kulatozrnnou rýži.
- Skvěle chutná také samotná v obilninových, těstovinových, zeleninových i luštěninových letních salátech.
- Rádi ji přidáváme do polévek, rychle se uvaří, lze ji tedy do polévky dát i neuvařenou jako zavářku.
- Výborná je také v rizotu nebo jako příloha k jídlům z tofu a tempehu.
Naše oblíbené recepty s divokou rýží:
– Dhál načerveno s rýží a divokou rýží
– Čočkový krém s kombinovanou rýží
Rýže natural – Callaspara
Asi nejkvalitnější rýže na evropském trhu je druh Callaspara. Pěstuje se v jižním podhůří španělských hor, tudíž je velmi bohatá na živiny. Chuťově je neutrální a lepí. Hodí se zcela na všechny pokrmy.
- Výborná je jako příloha k jakémukoliv našemu jídlu – zeleninovému, luštěninovému, různým omáčkám, gulášům.
- Díky tomu, že rýže lepí se hodí k přípravě rizot, jako paella a také jako sushi rýže.
- Často k ní při vaření přidáváme různá omytá semínka semínka (slunečnice, dýně, len, chia, sezam, lotosová), oříšky (mandle) nebo ji kombinujeme s jinými obilovinami (třeba pohankou, quinoou, jáhlami, amarantem, sladkou rýží aj.).
- V tlakovém hrnci ji můžete uvařit i spolu s adzuki a kaštany – vznikne tak moc dobrá kombinace.
- Používáme ji na různé sladké dobroty jako jsou nákypy, pudingy, obilné krémy, kaše (congee), koláčky, perníky a bábovky.
- Skvěle se hodí i k zahuštění polévek a jako nádivka.
- S touto rýží si na jaře děláváme očistné dny.
- Callasparu používáme také jako základ pro výživné obilné mléko pro děti (např. v kombinaci se sladkou rýží).
- Zbytky rýže lze využít na výrobu placek, do těsta na kváskový chléb nebo do polévky (výborně se hodí třeba do rajské polévky nebo do boršče a dalších hrstkových či zeleninových polévek).
Naše oblíbené recepty s natural rýží:
– Rychlovka ve woku s tofu a rýží
– Rýžová kaše Congee
– Napařovaná rýžová sladká bábovka
– Burrito plněné uzeným tempehem a rýží
– Sváteční rýžový perník s ovocem
– Rýžové kváskové sladké koláčky
– Bezlepkový chléb s rýží
– Rýžovo-pohanková kaše naslano s batátem a cibulkou
– Pečené plátky celeru s rýží a fazolovou omáčkou
– Sladká zeleninová omáčka s rýží a tempehem
– Jáhlovo-rýžový makovec s polevou
– Zeleninové rizoto
– Žampionové krémové rizoto
– Seitanové plátky na houbách s rýží natural
Sladká rýže
Speciální druh rýže, která obsahuje více proteinů (o 60-70 %), je přirozeně sladká a lepivá. Je velmi výživná, proto je vhodná po rekovalescenci, pro sportovce, děti (např. pro výrobu obilného mléka nebo kaší) nebo při potřebě více energie. Seženete ji pouze ve větších zdravých výživách.
- Nejčastěji se používá pro výrobu ohagi koulí nebo domácího mochi.
- Často ji přidáváme při vaření v poměru 0,5 : 1 k natural rýži (Callaspara).
- Je výborná také vařená spolu s kaštany jako skvělé zimní nebo podzimní jídlo pro dodání energie.
- Také ji děláme v zimě jako výživnou kaši např. s dušeným ovocem či zeleninou na tuku.
- Skvěle se hodí na rozličné rozmixované obilné krémy a pudingy s ovocem či oříšky.
Červená rýže
Pěstuje se v dalekém Bhútánu ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří. Má jemnou strukturu, červenohnědou barvu, lehce křupe a má ořechovou vůni.
- Používáme ji nejčastěji v kombinaci s jasmínovou rýží při vaření (hrst přidat k jasmínové rýži a společně uvařit) nebo třeba spolu s ovsem či spolu s hatomugi.
- Dá se využít ale i jako samostatná příloha k jakémukoliv našemu jídlu, třeba k omáčkám nebo tofu a tempehu nebo do rizota.
- Je výborná i jako zavářka do luštěninových a zeleninových hustých polévek.
Naše oblíbené recepty s červenou rýží:
– Zeleninové rizoto s kopřivou a červenou rýží
– Hatomugi s červenou rýží jako příloha
A jak to máte s rýží vy?
Jaká je vaše nejoblíbenější rýže a v jaké kombinaci ji máte nejraději? Moc rádi se budeme inspirovat!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, prosím o typ, kde mohu koupit sladkou rýži? Děkuji 🙂