Oves a ovesné vločky
Oves je velmi výživnou obilovinou. Je zdrojem složitých sacharidů, takže zasytí na delší dobu (výborná volba například ovesná kaše na snídani – zasytí až do oběda). Oves obsahuje draslík, předchází momentální i chronické únavě, podrážděnosti a celkově tělo nastartuje do bdělého stavu. Oves nefunguje pouze jako dobíječ energie, ale pomáhá také soustředění, zvyšuje pozornost, má mírné antidepresivní účinky a celkově působí příznivě na nervovou soustavu. Krom toho oves (i vločky z něj) obsahuje také slušné množství často chybějící minerální látky železa a je výborný pro naše trávení (pomáhá upravit trávení) a střevní mikrobiom.
- TIP: Vyzkoušejte vyměnit rýži jako přílohu na oběd za vařený bezpluchý oves a ze zbytků vařeného ovsa můžete udělat výborné knedlíky k omáčkám či gulášům (rychlejší verze knedlíků lze udělat i z ovesných vloček).
Mandle
Ideální zbraní proti únavě je hrst mandlí (ještě lepší je předem mandle namočit do vody, tzv. aktivovat pro zvýšení obsahu živin a eliminaci antinutričních látek). Obsahují vysoký podíl esenciálních mastných kyselin dodávajících energii a zlepšujících náladu. Jsou bohatým zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a železa a mezi potravinami rostlinného původu vedou i v obsahu bílkovin. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervový systém a pomáhá nejen proti únavě, ale také proti úzkostem a stresu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- TIP: Mandle můžete mlsat jen jako svačinku mezi jídly, anebo s nimi posypat kaši, krém, dezert nebo je povařit spolu s obilovinou, ovocem. Výborné je také mandlové máslo, které se dá použít na zjemnění polévek, zeleniny, omáček, na polití kaše, do dezertů i na namazání na chleba. Mandlové mléko se dá použít všude tam, kde byste použili klasické – do kaší, dezertů, krémů, kávy atp.
Brokolice a květák
Ze zeleniny je pro nervovou soustavu skvělá brokolice a květák, protože obsahují spoustu vitamínu skupiny B, dále jsou také bohatým zdrojem vlákniny, vápníku, kyseliny listové, vitamínů A a C, betakarotenu, draslíku a dalších významným živin. Významnou složkou v brokolici je koenzym Q10 produkující a udržující energii (nejvíce si ho uchová vařená v páře). Když květák nebo brokolici nafermentujete v podobě pickles (např. květák naložený v umeoctu), zvýší se v nich podíl vitamínu C. Konzumace potravin se zvýšeným obsahem vitamínu C odstraňuje pocit únavy, zlepšuje funkce imunitního systému a posiluje činnost nadledvinek, které řídí tvorbu stresových hormonů v těle.
- TIP: Brokolice i květák se hodí do polévek, rizot anebo zeleninových směsí. Když je napaříte, můžete je přidat na talíř jako ozdobu.
Čočka
Čočka je zdravá a levná naše česká tradiční potravina. Navíc jí existuje mnoho různých druhů. Je velice bohatým zdrojem esenciálních kyselin, které naše tělo přeměňuje na potřebné bílkoviny. Obsahuje dostatek železa, bez kterého se budeme cítit unavení, ve stresu a vyčerpaní. Kromě bílkovin a železa dodá čočka tělu vápník, draslík, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B a tolik potřebnou vlákninu (až 98 % z nás jí má ve stravě málo). Čočka je nízkokalorickou potravinou s velmi malým množstvím tuku. Upravovat se dá různými způsoby – výborná je čočková polévka, ale i různé pomazánky nebo bezmasé karbanátky.
- TIP: Krom čočky na kyselo, se dá upravit mnoha jinými způsoby. Výborná je čočková polévka, čočkové karbanátky, čočková pomazánka, čočková sekaná. Pokud chcete z čočky získat maximum, zkuste ji naklíčit – vytvoříte si váš vlastní životabudič.
Klíčky a výhonky
Dostat do sebe spoustu živin není vůbec složité. Stačí si vypěstovat vlastní životabudiče (případně koupit v supermarketu) – klíčky a výhonky. Naklíčená semena luštěnin nebo obilovin jsou přímo nabité energií a živinami. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny (nejvyšší obsah bílkoviny je v naklíčené cizrně, mungu, čočce a hrachu), vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a vitamín E. Z minerálů jsou to pak zejména fosfor, draslík, hořčík, železo a stopové prvky. Všechny tyto živiny podporují nervovou soustavu, bojují proti stresu, nervozitě a únavě.
TIP: Klíčky a výhonky se dají klíčit i bez jakýchkoliv pomůcek doma v kuchyni, ale nejrychlejší možností je rychlo-klíčidlo GEFU. S klíčky i výhonky můžete ozdobit polévku, saláty, rizota, posypat chleba atp.
Pickles kvašená zelenina
Když chceme zvýšit podíl a stravitelnost živin, stačí potravinu podrobit fermentaci. Pickles obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B (důležité vitamíny pro nervovou soustavu), vitaminy C (odstraňuje pocit únavy, zlepšuje funkce imunitního systému a posiluje činnost nadledvinek, které řídí tvorbu stresových hormonů v těle) a K, dále pak draslík (předchází momentální i chronické únavě, podrážděnosti), hořčík, fluor a enzymy. A dobrou zprávou je, že si vitamínovou bombu pickles (dokonce léčí chřipku a působí jako prevence) můžeme snadno vyrobit doma.
- TIP: Kvašenou zeleninu můžeme vyrobit z jakékoliv zeleniny, kterou máme doma (anebo ji i koupit). Tradiční je kysané zelí, oblíbené je kimchi, úplně nejjednodušší na výrobu je kombinace zelí-mrkev-cibule, když přidáme zázvor, získáme super lék na imunitu. Pickles přidáváme k jídlu jako doplněk, můžeme zamíchat do salátu, vložit do wrapů, hodí se jako doplněk při grilování, dá se vmíchat do rizota atp.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak to je vtipne :-) jsem jakasi vycucla tento tyden a vsechny zminene potraviny mam posledni dny na taliri :-) dokonce i ovesnou kasi dnes rano, a to snidam vetsinou polivku ;-)