Kámen
Jako skvělé těžítko na pickles postačí větší kámen ze zahrady (takové kameny se dají i koupit). Je třeba ho dobře umýt pod tekoucí vodou a poté alespoň 15 minut vyvařit v hrnci s vodou. Nechejte uschnout a použijte jako těžítko do nádoby a na něj třeba ještě menší sklenici. Kvašená zelenina musí být vždy ponořena pod tekutinou.
List
V případě vodního pickles zaručeně pod vodou zeleninu udrží pevnější list zelí nebo kapusty. Stačí ho vmáčknout nad zeleninu tak, aby žádná nevyčnívala nad hladinu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Menší sklenice s vodou
Sežeňte si menší sklenici, která se vleze celá do té, ve které budete dělat pickles. Tu dobře opláchněte pod horkou vodou, naplňte ji vodou, uzavřete víčkem a zatižte s ní pickles. Na ni můžete položit ještě třeba těžký hrnec, aby byla váha na kvašené zelenině ještě vyšší a vyteklo více tekutiny.
Pružina
Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem. Nevýhodou je umělá hmota a kov, který je v kontaktu se zeleninou a snižuje v ní množství vitamínu C.
Závaží
V eshopech a zdravých výživách se dá sehnat i speciální kameninová závaží na kysané zelí a pickles. Jedna se většinou o dva kameninové díly, kterými se zatíží zelenina v kvašáku nebo sklenici, ale mohou být i skleněná jednodílová.
Sáček s vodou
Jako závaží se v případě potřeby dá použít i pevný sáček (např. se zipem) naplněný vodou.
Menší talířek
Menší talířek (od kávy) vložený do větší sklenice s kvašenou zeleninou funguje také jako perfektní závaží. Vhodné je ještě na něj položit něco těžkého, aby tlak na pickles byl ještě vyšší a pickles pustilo více tekutiny.
zdroj obrázků: obrázky byly použity z google.com
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Stále není vysětleno kvašení anaerobní bez přístupu vzduchu,to co vidím na obrázku je s přístupem vzduchu octové, ane mléčné prosím kdo to správně objasní děkuji