Marmeláda a povidla
Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.
Sušené křížaly všeho druhu
Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny a další ovoce. Čerstvé a neponičené ovoce nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Domácí koření
Sušená zelenina a sušené houby se skvěle hodí na výrobu domácího koření, např. domácí vegeta nebo bedlové koření. Máte pak po ruce úžasné domácí dochucovadlo, které hravě nahradí kupované směsi plné soli, glutamátů a éček. Můžete si nasušit každý druh zvlášť – papriku, mrkev, celer atd. nebo si připravit směsi “kořenová zelenina”, “houby a česnek” apod.
Ovocný papír
Ovocná kůže, jak se často říká, je perfektní způsob, jak zužitkovat přebytky ovoce a uplatnit i druhy, které samy o sobě nejsou příliš chutné nebo jsou moc kyselé. Do ovocné kůže se krásně schovají rakytník i rybíz spolu se sladkými druhy jako jsou jablka, švestky nebo hrušky. Na přípravu je to velmi jednoduché viz recept. Ovoce se rozmixuje a nechá sušit v tenké vrstvě. Můžeme přidat semínka a máme super svačinu vždy po ruce.
Ovocná dřeň
Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).
Nakládaná a kvašená zelenina
Okurky, cukety, zelí, ředkvičky a všechny ostatní přebytky zeleniny můžete perfektně uskladnit také pomocí nakládání a kvašení. Nakládat můžete do soli, do oleje, zalívat slaným náleven nebo nakládat do umeocta. Možností je celá řada a receptů máme vyzkoušených spoustu, podívejte se, co všechno už jsme se zeleninou provedli do sekce Nakládaná zelenina.
Mražené zásoby
Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Běžně jídlo nemrazíme ze zdravotních důvodů. Využíváme mražení právě pro bio přebytky ze zahrádky či lesa, pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.
Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů.
Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.
A jak zužitkováváte nadúrodu vy?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nedavno jsem cetla o cuketove mouce. Oloupat, vykrojit seminka a nasusit platky. Az krupou, tak rozmixovat na prasek a uchovat. Pry vyborne na zahustovani ci obalovani. Madsi cukety by mozna sly i neloupane. Jeste jsem nezkousela, jelikoz letos zatim moc cuket nemame. Moje teta susila i ruznou zeleninu, kterou pak v zime pridavala do polevek atd. Moje mamka zavarovala cukety podobne jako okurky. Jinak delame povidla, kolace a neco malo mrazime. Letos mame prehrsle jablek. Bude rok krizal : ))
Ahoj a zdravím. Nedávno jsem ve zdravé výživě viděla zeleninové čipsy. Mrkev, dýně,č. řepa na plátky, celer pak na hranolky. Chuť zajímavá, myslím, že to prošlo i nějakým dochucovadlem s olejem. Nevím. Nezkoušel někdo?