Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte

Sojová omáčka má mnoho způsobů využití. Kromě klasického dochucování omáček, zeleniny, luštěnin, karbanátků a nákypů ji lze využít ještě mnoha dalšími způsoby. O některých z nich jste určitě ještě neslyšeli…

Dozlatova upečené

Pokud pečete tofu, tempeh nebo seitan, potřete je před pečením sojovou omáčkou a pokud je smažíte na pánvi, tak je sójovou omáčkou zastříkněte. Díky ní budou nejen šťavnaté, chutné, ale také zlatavé. Podobně můžete potřít i slané kapsy, pirohy, slaný štrůdl a další slané pečivo.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Sladká těsta

Přidejte 1-2 lžíce sojové omáčky do těst na muffiny, brownies či další sladké dobroty. Zesílí sladkou chuť.

Pošírování

Smíchejte 0,5 litru vody s 1/2 menšího šálku sojové omáčky. Přidejte zázvor a dejte do této tekutiny vařit domácí nebo kupovaný natural seitan, natural tofu nebo tempeh. Díky vývaru přírodní formy tempehu, tofu a seitanu nasáknou chuť. Pak už jen stačí orestovat na oleji.

Marinády

Sojovka je jako dělaná na marinády. Můžete ji smíchat s jakýmikoliv dalšími oblíbenými ingrediencemi a vytvořit nespočet výborných marinád. Díky sojovce bude marináda nejen chutná, ale také slaná a další sůl již nebude potřeba. Zkuste třeba japonskou zálivku ze sojové omáčky, sladidla (slad nebo obilný sirup) a miso pasty nebo výborná je i citrusová marmeláda (džem) smíchaný se sojovou omáčkou. Hodí se například na potření tempehu nebo tofu.

Polévkový vývar

Místo soli do zeleninového vývaru nebo přímo do polévky přidejte sojovou omáčku. Díky ní bude mít vývar a polévka silnější chuť a nebude třeba solit.

Grilované ovoce

Pokud máte rádi ovoce na grilu, potřete je před grilováním směsí sladidla (sladu nebo obilného sirupu) a sojové omáčky a dejte grilovat. Vznikne výborná lahůdka. Doporučujeme třeba ananas.

Ochucené oříšky a semínka

Pražené slunečnicové semínka s umeoctem

Orestujte oblíbené oříšky (mandle, kešu, vlašské) nebo semínka (dýňová, slunečnicová) a ke konci restování je zastříkejte sojovou omáčkou. Vznikne výborná slaná dobrota na zobání, pro návštěvu, jako posyp polévek, hlavních jídel, slaných kaší, salátů atp.

Karamelová zmrzlina

Pokud si vyrábíte vlastní zmrzlinu, přidejte pár kapek sojové omáčky. Díky ní získá zmrzka karamelovou chuť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář