Šup s řepou do polévky
Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na “rajčatovou” polévku bez rajčat).
Řepa zpestří každý salát
Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš
Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.
Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu
Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.
Karbanátkům dodá “masový” vzhled
Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové :-) Takové “karboše” se dají skvěle použít do housky jako burger.
Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu
Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.
Řepa a omáčky – to patří k sobě
Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).
Do trouby s ní!
Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.
Řepové brusinky
Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zdravím a mám dotaz k úpravě červené řepy. Je nutné ji vždy před přípravou salátu vařit? Mám raději chuť syrové, nadrobno nastrouhané a doplněné strouhanou mrkví, čerstvou cibulkou, pažitkou a dochucenou (různé zálivky). Nevím, jestli je pro trávení vhodná syrová. Děkuji za odpověď.
Zrovna si pochutnavam na brownies z červené řepy. Nikdo v koláči řepu nepozná 😉