Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Adventní půst začíná. Má cenu ho držet?

Lidé se dříve před Vánoci celé týdny postili. Dělali to přirozeně. Museli. Šetřili tak svoje zdraví a bystřili mysl. My žijeme v blahobytu, přesto jsme jako společnost nemocní. Čím to je? Má i pro dnešního člověka smysl držet tuhle tradici a postit se? A co to přesně znamená? První adventní neděle je tu. Pojďme se podívat na staré tradice a vzít si z nich inspiraci pro náš moderní způsob života.

Nevíme, co máme jíst, musíme se to znovu naučit

Naši předkové žili mnohem více v souladu s přírodou, než jak to dnes dokážeme my. Měli to trochu jednodušší, protože neměli na výběr. Nemuseli přemýšlet nad tím, co je správné jíst v kterou roční dobu a rozhodovat, které ovoce či zelenina jsou ty správné sezónní. Prostě jedli to, co zrovna rostlo, co se zrovna sklidilo nebo co se dalo přirozeně uskladnit. Nic jiného nebylo. A nebyly ani žádné mrazáky, konzervy nebo mikrovlnky.
Pro dnešního člověka je mnohem složitější vybrat si ty správné potraviny, když si celoročně můžeme koupit téměř vše. Učíme se od základu, co je pro naše zdraví dobré a co ne. Nestačí zdravý selský rozum, protože kontakt s přírodou většina lidí ztratila a nemá tudíž tušení, co je v zimě přirozené a co nikoli, co nám pomáhá a co naopak škodí.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Proč se lidé před Vánoci postili

Lidé se dřív pravidelně několikrát ročně postili. Kromě duchovního rozměru to mělo i význam zdravotní a navíc to bylo praktické. Všechno jejich konání vycházelo z rytmu přírody.
Na podzim se oslavila úroda. Probíhaly dožínky, vinobraní a jiné oslavy hojnosti. Ale pak se přivítala Morana, vládkyně zimy a smrti, bylo potřeba se uskromnit a zásoby dobře rozdělit, aby lidé přežili podzim a zimu, kdy už nic k snědku venku nerostlo. Strava byla přirozeně chudší a jednodušší. Šetřilo se. Nikdo nevěděl, jak krutá a jak dlouhá bude zima. Bylo potřeba být se spotřebou zásob opatrný. Maso se jedlo jen v neděli, alkohol byl zakázaný.


Když přišel Slunovrat, oslavil se konec zimy, návrat Světla, zrození Ježíše. Svátek se jmenoval podle toho, o jak staré naše předky se jednalo a jakého byli vyznání. V tu chvíli byli lidé z nejhoršího venku. Zima se krátila, den se prodloužil, a tak se slavili Vánoce. Na Štědrý den se napekly medové perníčky, nadělalo se cukroví z ořechů, vařila se muzika, na stůl se dala vánočka. Použili to nejlepší ze svých zásob a krátce si užívali hojnosti. I tak ale jejich štědrovečerní hostina nesahala ani po kotníky našemu běžnému dennímu příjmu potravy.

A proč se na jaře postili znovu

Protože do další úrody bylo ještě daleko, naši předci dál jedli velmi prostě. Masopustem hlučně oslavili příchod nového biologického roku a definitivní konec zimy. Zapíchli pašíka, nadělali jitrnice, vypili nějaký ten mok a pustili se do práce na poli. A do dalšího půstu. Od Masopustu do Velikonoc se opět postili. 40 dnů jedli obyčejná obilná a luštěninová jídla ve formě kaší, placek a polévek, maso bylo jen v neděli, pokud vůbec. Pak se oslavila Velká noc, Ježíšovo zmrtvýchvstání, a dál se pracovalo na poli, aby bylo na podzim a v zimě zase co jíst.

Jsme zbytečně nemocní

Protože potraviny jsou relativně levné a každému dostupné, nic nás nenutí k přirozenému odlehčení stravy, jako to v minulosti bylo běžné. Kdo by se dobrovolně zříkal požitku z jídla? Kdo by měl dobrovolně hlad? A tak, zatímco naši předci trpěli na nemoci z nedostatku, my trpíme na nemoci z nadbytku. Jsme nemocní z blahobytu, ve kterém žijeme.

Zdaleka tolik se nenamáháme jako naši předci, zdaleka tolik se nehýbeme. Ale jíme násobně více než oni. Máme technické vymoženosti, které nám usnadňují život, máme pomocníky v domácnosti jako jsou pračky a myčky. Máme moderní medicínu, mnohem lepší hygienické podmínky a očkování. Přesto nejsme zdravá společnost. Umíráme na zbytečné nemoci a říkáme jim civilizační snad proto, abychom se nějak vyhnuli pohledu pravdě do očí. Totiž, že si je děláme sami. A že přivádíme na svět stále slabší a slabší nové generace. A přitom by stačilo tak málo. Změnit životosprávu, upravit jídelníček, podzim a jaro využít k detoxikaci organismu, jako to přirozeně dělali celé generace před námi.

Kdy začíná adventní půst

Je pravidlem, že Advent začíná nedělí nejbližší k 30. listopadu, tedy k svátku svatého Ondřeje. Dřív tomu bývalo trochu jinak. Původně se doba adventní pohybovala až kolem 7 týdnů. V 6. století začínala dokonce již na svátek svatého Martina (11. listopadu). Podle jiných pramenů byl půst před Vánocemi stanoven na 40 dní, o něco později byl stanoven na 1. prosince. Teprve kolem roku 1000 se dle dochovaných záznamů ustanovil Advent na 4 týdnech.

Ať se tedy budete držet jakéhokoli zdroje, vězte, že má něco do sebe, když se jídelníček před Vánoci odlehčí. Nejen, že uděláte něco pro svoje zdraví, ale bude se vám také lépe přemýšlet nad vašimi činy, což k adventnímu období neodmyslitelně patřilo.

Přidáte se? Jak plánujete prožít letošní Advent?

Držíte adventní půst poprvé? Nebo to děláte pravidelně? Láká vás to? Máte s tím nějaké zkušenosti? A jak trávíte adventní čas. Vnímáte toto období jinak než zbytek roku? Nebo vám splývá s ostatními dny v roce? Dejte nám vědět do komentáře, jak to děláte u vás.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

134 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
29. 11. 2024

Mockrát Ti, Evi, děkuji za moudro a krásný příspěvek, který doslova pohladil mou duši..😘I já si letošní advent snažím (v rámci možností) vychutnat..🙏A vám všem, včetně celého skvělého týmu kolem jj, přeji hodně duševní pohody a klidu, a samozřejmě krásné Vánoce!❤️🍀✨🎁

František
28. 11. 2024

Moc hezky napsané. Připomnělo mi to dětská léta, kdy naši ještě soukromě hospodařili. Byla to tehdy dost dřina, ale nepamatuji, že by někdy marodili, natož aby jedli hrsti prášků, jak to vidím dnes. Co si vzpomínám, tak se jedlo, z dnešního pohledu, zdravěji. Hodně zeleniny, luštěnin a obilovin a maso většinou jen v neděli, vše většinou jen vlastní výroby. Poznal jsem, z našeho pohledu, “bídu” v jiných zemích, ale kupodivu spokojené lidi. Jak je to možné?
Dnešní blahobyt je vstupenkou do záhuby.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

116
2

Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo až do Vánoc

Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo ...
18

Velikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!

Děti milují všechno, co je barevné. A to platí i u cukrovinek. Výrobci potravin to moc dobře vědí a moc rádi jim vyhoví. Třeba takový velikonoční perníček ...
4
4

Barviva na velikonoční vejce pronikají i pod skořápku

Barvíte vejce klasickými koupenými barvivy v prášku? A víte, co obsahují? Riskujete zdraví (nejen) vašich dětí.
109
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
40
2

Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody

“To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně.” Tak je to v říkance, kterou známe z dětství. Škoda, že...
30
3

Víte, jak kalorické jsou tradiční vánoční dobroty?

Jsou tu Vánoce – čas hojnosti a dopřávání si. Kdo by odolal cukroví, vánočce, salátu, řízku, punči a dalším dobrotám? Od toho přeci ty Vánoce jsou...