Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Adzuki pikantní karbanátky

Uvařeno
bez lepku

Chladné počasí si žádá něco pikantnějšího a smaženého. Tyto karbanátky jsou skvělou volbou! Hodí se třeba k omáčkám nebo do chlebu či housky jako hamburger.

Ingredience
  • 1 šálek uvařených adzuki fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce majoránky
  • 1 lžíce tajine koření nebo kari koření
  • 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • jemné ovesné vločky (příp. bezlepkové)

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit adzuki burgery

  1. Uvařené adzuki vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme v mixéru.
  2. Přidáme sojovou omáčku, majoránku, tajine nebo kari koření a utřený česnek.
  3. Vmícháme tolik jemných ovesných vloček, aby se hmota dala tvarovat.
  4. Vytvarujeme malé kulaté karbanátky.
  5. Na pánvičce si rozehřejeme 2 lžíce oleje a karbanátky osmažíme z obou stran.
  6. Odložíme na kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
  7. Podáváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tyto burgery jsou skvělá krabičková svačinka do práce nebo do školy. Přidejte k nim třeba kváskový chléb a zeleninové hranolky.
  • Nejvíce se hodí k omáčkám, “bramborovým” kaším, do hamburgerů, do tortill nebo s kváskovým chlebem.
  • Karbanátky můžete také péct v troubě.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku a bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Místo adzuki fazolí můžete dát jakoukoliv jinou uvařenou luštěninu (jiné fazole, cizrnu, hrách aj.).
  • Můžete také přidat jakoukoliv nastrouhanou zeleninu – např. najemno strouhanou mrkev nebo celer.
  • Koření si můžete obměnit dle chuti. Kari nebo tajine koření můžete zcela vynechat a místo něj použít třeba náš tradiční mletý kmín (např. ve směsi mahá).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let a pouze malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karbanátky byly výborné, dělala jsem je z horské čočky. A k nim “omáčku” z pečené zeleniny a bulgur.

Tak tyhle karbanátky dělám často.😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...