- 1 šálek uvařených adzuki fazolí
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce majoránky
- 1 lžíce tajine koření nebo kari koření
- 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
- jemné ovesné vločky (příp. bezlepkové)
Jak připravit adzuki burgery
- Uvařené adzuki vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme v mixéru.
- Přidáme sojovou omáčku, majoránku, tajine nebo kari koření a utřený česnek.
- Vmícháme tolik jemných ovesných vloček, aby se hmota dala tvarovat.
- Vytvarujeme malé kulaté karbanátky.
- Na pánvičce si rozehřejeme 2 lžíce oleje a karbanátky osmažíme z obou stran.
- Odložíme na kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tyto burgery jsou skvělá krabičková svačinka do práce nebo do školy. Přidejte k nim třeba kváskový chléb a zeleninové hranolky.
- Nejvíce se hodí k omáčkám, “bramborovým” kaším, do hamburgerů, do tortill nebo s kváskovým chlebem.
- Karbanátky můžete také péct v troubě.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku a bezlepkové ovesné vločky.
Obměna
- Místo adzuki fazolí můžete dát jakoukoliv jinou uvařenou luštěninu (jiné fazole, cizrnu, hrách aj.).
- Můžete také přidat jakoukoliv nastrouhanou zeleninu – např. najemno strouhanou mrkev nebo celer.
- Koření si můžete obměnit dle chuti. Kari nebo tajine koření můžete zcela vynechat a místo něj použít třeba náš tradiční mletý kmín (např. ve směsi mahá).
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let a pouze malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Karbanátky byly výborné, dělala jsem je z horské čočky. A k nim “omáčku” z pečené zeleniny a bulgur.
Tak tyhle karbanátky dělám často.😋