Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Afrikán: proč by neměl chybět na žádné zahrádce ani na stole?

Dokážete si pestrého ochránce před škůdci představit na stole? Přečtěte si, proč by tam rozhodně neměl chybět!

Všestranný pomocník

Afrikán neboli aksamitník je nenáročný, krásný, léčivý, kvete až do prvních mrazíků a ještě svými kořeny zlepšuje půdu a svou specifickou vůní odpuzuje škůdce (mšice, molice, háďátka). Věděli jste, že se tenhle krasavec a ochránce sousedních plodin dá použít i v kuchyni?

Afrikán a léčivé účinky

Aksamitníky obsahují poměrně velké množství luteinu, který se používá na ochranu a zlepšení zraku. Afrikány mají dále významné antivirotické a antibakteriální účinky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Afrikán také pomáhá při průjmu, bolestech žaludku a zvracení, podporuje chuť k jídlu a trávení, usnadňuje odchod plynů, má močopudný účinek, podporuje vykašlávání, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a uvolňuje křeče svalů.

Použití afrikánu

Kromě vysazování v blízkosti rajčat, dýní a dalších rostlin, které chrání před škůdci, můžeme aksamitník použít také na čaj, koupel nebo při přípravě pokrmů.

Dezinfekce místnosti: Jak už bylo zmíněno, silice aksamitníku mají antivirotické a antibakteriální účinky, proto se využívají pro dezinfekci místnosti, kde se mohou vyskytovat lidé s virózou. Dobře slouží esenciální oleje rozptýlené v místnosti, ale i spalování sušených květin.

Čaj z květů: Pomáhá rychleji odstranit alkohol z těla, působí proti bolestem břicha a průjmům a přináší úlevu po nadměrné konzumaci jídla.

Koupel z květů: Květy namočíme přes noc ve studené vodě, druhý den vše přivedeme k varu, necháme vychladnout a scedíme. Odvar vlijeme do koupele, ve které při revmatických onemocněních strávíme minimálně čtvrt hodiny.

Olej: 1 díl květů a 3 díly oleje necháme 3 týdny macerovat, poté scedíme. Používá se jak na masáže těla proti bolestem kloubů, tak na dochucování pokrmů. 

Afrikán v kuchyni

Afrikán má příjemnou nasládlou chuť, trochu připomíná anýz. Můžeme ho přidávat do zeleninových polévek, salátů nebo omáček, využijeme ho i při přípravě moučníků. Květy této rostliny vnáší do pokrmů zajímavou obměnu chutí a struktur, nebojte se je přidat do svých oblíbených receptů. Ocení je vaše chuťové pohárky i tělo jako takové.

Už zmíněný afrikánový olej je možné použít na dochucování pokrmů, například zeleninových salátů – dodá jim netradiční aroma.

Připadá vám zvláštní donést si květ afrikánu na kuchyňskou linku? Vězte, že lutein obsažený v afrikánech jsme pravděpodobně všichni už někdy ochutnali – používá se jako barvivo v cukrářských výrobcích, majonézách nebo jogurtech.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

49 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Myslím že by tu mělo být zmíněno, že ne všechny druhy aksamitníku jsou jedlé. Vždyť jich je několik desítek a některé bych děti ani nenechala trhat, natož jíst. Třeba ten nejčastější, aksamitník rozkladitý. Žádný sice není jedovatý, ale obsahují látky, které můžou citlivé kůži ublížit. No a z těch jedlých všechny po anýzu nechutnají (to snad jen aksamitník lesklý nebo menší). Já mám nejraději tenkolistý, který krásně chutná po citrónu a lékořicový, který je chuťově opravdu jak větvičky lékořice. Za mého dětství se této nádherné rostlině říkalo smraďoch, protože některé druhy opravdu nelibě páchnou, jenže ony nevoní ani mšicím a dalším breberkám, doporučuji dát je třeba k paprikám nebo bazalce. Naopak jsou jejich vůní přitahovaní šneci, takže je sázím na kraje záhonů, kde se pak prima sbírají slimáci. Některé keříčky dokáží totálně zdecimovat, vlastně mi teď kvete už jen jedna rostlina ve skleníku :)

Dost lidí nechce pěstovat afrikány, protože některý druhy smrděj :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...
10

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...
9
2

Levandule nejen jako medicína

Květy levandule vždy dodají pokrmům ten správný šmrnc. Nebojte se s nimi v kuchyni experimentovat .
17
6

Mateřídouška – lék na záněty

Přitahuje včely, housenky, motýly a můry. Má široké uplatnění, v přírodě však ubývá.

Jarní bylinkové oleje 4x jinak

Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
33

Libeček – chutná i léčí

Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.