- 1,5 hrnku vařených fazolí červená ledvina
- 1 velká cibule
- kus dýně hokkaido
- 4 topinambury
- kousek patizónu
- trochu vývaru/vody z fazolí/vody
- 1 lžička červené kari pasty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžíce mleté hořčice
- kokosové mléko
- olej
- umeocet
- sůl
Jak připravit fazolové kari s topinamburem, dýní a patizonem
-
- Zeleninu očistěte a nakrájejte. Dýni, patizón i topinambury na větší kostky, cibuli na drobno.
-
Do hrnce dejte na dno olej, rozpalte, přidejte cibuli, osolte a orestujte na mírném plameni asi 5 minut.
- Pak přidejte zbylou zeleninu, kari pastu a koření. Promíchejte, orestujte a podlijte troškou vývaru z fazolí, vodou nebo vývarem. Ale jen malinko, aby omáčka byla hustá. Přidat můžete kdykoli,
- Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Když je dýně měkká (píchněte vidličkou), přidejte fazole a společně prohřejte. Podle potřeby přidejte tekutinu.
- Šťouchadlem na brambory pak obsah částečně rozmačkejte. Záleží jen na vás, zda chcete zachovat kousky zeleniny nebo mít vše rozmačkané.
- Na závěr dochutíme pomocí několika lžic kokosového mléka a umeocta podle potřeby.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud potřebujete zamaskovat zeleninu nebo fazole kvůli strávníkům, kteří to nemají poznat, tak omáčku rozmixujte ponorným mixérem a nikdo nemá šanci poznat původní složení.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový.
Obměna
- Místo dýně můžete použít batát nebo mrkev.
- Místo patizónu cuketu nebo ho vynechte, nemá chuť, je tam do počtu a na zahuštění.
- Místo topinambur můžete dát taro brambor nebo batát. Topinambury nám v tomto pokrmu právě velmi přípomínali oblíbené indické Bombay alú, takže my je tam příště dáme zase.
- Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
- Kokosové mléko můžete vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou či jogurtem.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak toje opravdu moc velká dobrota. Díky za jednoduchý ale luxusní recept 💚
Rodina je na houbách a jsem od rána v kuchyni a užívám si tvorbu 😀 Na dnešní oběd se na chvilku přemístíme do Indie 🙏
Basmati rýže, ředkvičky, jarní cibulka, posypka černý sezam.