Domů > Magazín > Blog

Anglie: Den třetí – Lyme Regis – městečko u moře

Dnes jsme se vydali k moři a ochutnali “speciality” místní kuchyně. Přečtěte si, jak jsme si užili třetí den naší cesty do Anglie.

Místní snídaně

Před devátou hodinou nás budí klepání na dveře. Daneček se nemůže dočkat, kdy už tety vstanou. Vyletím z postele, to je už skoro devět? Dospala jsem dlouhý čtvrteční den a let. Jupiiii, jsem jak nová. Oblékáme se a bereme věci na celodenní výlet k moři. První ale jdeme do místní kavárny na tradiční anglickou snídani. Ta je obvykle v každém místě stejná – fazole v tomatě, vajíčka, slanina, toustový chleba, máslo. Tady je ještě bramborová placka, grilovaný žampion a rajče. Já si vybírám vegetariánskou verzi – místo slaniny vege párek. Místo bílého tousťáku volím svůj semínkový z domu. Fazole v tomatě nechávám Luci, přece jen je tam histamin. Chtěla jsem vyzkoušet místní snídani, bylo to relativně dobré, ale jednou stačí.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Hurá k moři

Po jídle vyrážíme procházkou kousek k moři, kam jsme včera nedošli. Začíná pršet. U moře už přímo chčije a fouká silný vítr. Deštník se brání a my z toho máme srandu. Uděláme pár fotek a vracíme se k autu. Vyrážíme do přímořského městečka Lyme Regis.

Stále prší, přemýšlíme kam se schovat. Malý usíná v kočáru, ten se má, je hezky v suchu a teple. Nabízí se možnost muzea, ale toto je zrovna hodně maličké a nelze dovnitř s kočárkem. Musíme počkat až se Daneček vzbudí. Jdeme dál a před námi kavárna, jasná volba, sucho a teplo. Dáváme si churros. Španělská specialita, kterou jsem měla možnost ochutnat loni ve Španělsku. Luci je z ní nadšená, měla ji už víckrát. Je to vlastně smažené těsto obalené za tepla v cukru s horkou čokoládou. Tady ji umí skvěle udělat, mňam, hřích, který za to stojí.


Našli jsme na mapě jiné muzeum fosilií, sice trochu přestává pršet, ale předpověď není úplně růžová. S prohlídkou nespěcháme. Kocháme se aspoň výhledem na moře z velkých oken.

Děkuji, bylo to teplé

Fronta na meteomapě ukazuje dvě hodiny díru. Vycházíme k moři smočit aspoň nohy. Pak už nás přepadá hlad, tak se jede do místní hospůdky. Je mi jasné, že budu muset udělat zase kompromis. Na jídelním lístku bývá zpravidla to samé, steak, kuřecí maso a hlavně hranolky. Salát se taky většinou najde. Teplá zelenina je utopie a když, tak spíš rajče nebo lilek nebo žampiony. Jsem pojištěná – mám s sebou pro nejhorší případy Daosin – tabletka z lékárny, která si poradí s přemírou histaminu v těle. Volím zapečené těstoviny se zeleninou. Měla jsem už velký hlad, jinak, jak by řekl kamarád: “Děkuji, bylo to teplé”. Přelité UHO omáčkou.

Řekla bych, že jsem už natolik “zkažená” z Jíme Jinak, ale je to přesně naopak. Já už si v restaurací opravdu nepochutnám.
Zpáteční cestu bereme přes Tesco, kde si kupuju bezlepkové těstoviny, kukuřičný kuskus, cannellini a cizrnu v konzervě na pozdější vaření, a na večer víno a oříšky.
Nejsem svatá a ráda si dám dobré víno a také něco slaného k němu. Tělo to jednou za čas vstřebá a já si to odpustím.
Malého dáme spinkat a den zakončíme příjemným povídáním v našem soudku.

Miluji moře, mořský vzduch, mám ráda šumění vln, i ten řev racků k tomu patří. Dokážu se hodiny dívat na obzor a poslouchat ticho. Přeplněné pláže u hotelů mě děsí, není nad zapadlá skalnatá místa bez lidí.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Miluji jídlo a miluji vaření. Od začátku to tak nebylo. Do puberty bylo jídlo nutným zlem. Pak přišla chuť jíst a vzápětí i tvořit. Ke zdravému jídlu jsem měla vždycky blízko, ale až s Jíme Jinak dostává vše úplně jiný rozměr a smysl.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
10. 8. 2024

Moc hezký článek a děkuji za upřímnost, že taky občas hřešíte😁👍Mám tendenci si myslet, že ostatní jedou striktně a jenom já to kazím 😅🤦

Žakale
9. 8. 2024

Světýlko, to se tak hezky čte…úplně jsem se zasnila u úplně posledního odstavce…moře, vlny, rackové…a ty úplně záříš, tvá přezdívka tady je dokonalá…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
15

Anglie: Den šestý – město Shakespeara – Stratford

Dnešní díl mého vyprávění o cestě do Anglie je hlavně o výletu do Stratfordu. Užily jsme si další krásný den, plný zážitků i dobrého zdravého jídla.
21
2

Anglie: Den sedmý – Draycote water

Další prima den v Anglii zpestřený příjemným výletem k jezeru. Pobyt v přírodě jsme po vycházkách ve městě uvítaly a moc jsme si ho užily.

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...
20
2

Anglie: Den nultý – příprava na cestu

Moje vyprávění o cestě do Anglie začíná nultým dnem, dnem příprav, kdy mě zaskočilo nemilé zjištění. Ne, nesmím to vzdát a nechat si vysněnou cestu překazi...
klub
19
11

Zdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)

Rádi cestujete a přitom chcete jíst zdravě? Žádný problém! My také cestujeme rádi a často a v tomto našem vychytaném cestovatelském speciálu se s vámi podě...
klub
19
8

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...