Na těsto:
- 1/2 hrnku čirokové mouky
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1/2 hrnku lupinové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 250 ml rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 2 rovné lžíce oleje
- rýžový sirup
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 plné lžíce arašídového másla
Na krém:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 40 g hořké čokolády
- 2 lžíce datlové pasty
- 2 lžíce arašídů
- 6 plných lžic kokosového mléka (tuhá část)
- 1 plná lžíce kakaového másla (používám pecičky)
- 1 lžíce arašídového másla
Na polevu:
- 40 g hořké čokolády
- 2-3 lžíce rostlinného mléka
- arašídové máslo
Jak připravit bezlepkové arašídové řezy
- Nejdříve připravíme těsto. V jedné misce smícháme sypké ingredience a v druhé tekuté a poté spojíme dohromady. Těsto nalijeme na plech o velikosti 30×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 12 minut.
- Zatímco se řez peče, připravíme krém. Rozpustíme čokoládu spolu s kakaovým máslem a se zbylými ingrediencemi dáme do mixéru/blendru. Rozmixujeme tak, aby v krému ještě zůstaly malé kousíčky arašídů. Krém přendáme do misky a dáme do lednice trochu ztuhnout.
- Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na 3 části a promažeme krémem. Vrch řezu polijeme polevou, kterou uděláme tak, že rozpustíme čokoládu a rostlinné mléko. Nakonec můžeme ozdobit arašídovým máslem. Řez necháme ztuhnout v lednici a poté krájíme na díly.
Praktické
- Doporučuji nechat řez uležet do druhého dne.
- Do těsta jsem použila arašídové máslo, které mělo tužší konzistenci. Pokud použijete řidší, uberte trošku mléka.
- Používám rýžové mléko, které je přirozeně sladké.
Obměna
- Namísto datlové pasty můžete použít předem namočené a rozmixované datle.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Na šťastie som zavčasu vstala ( skoré raňajky a ďaleko do obeda🙂_vtedy si výnimočne dám desiatu), oplatilo sa čakať🤩
Ešte vychytať,tie vrstvy a bude to dokonalé..
Pomýlila som si plech, vrstvy budú hrubšie,tak veru bude potrebné to uležanie v chlade,už teraz sa teším😋