Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Arašídové stew

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete obměňovat dle vaší chuti.

Ingredience
3 porce

  • 1 mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku batátů na kostičky
  • 1/2 hrnku máslové dýně na kostičky
  • 1 malá červená cibule
  • troška oleje
  • špetka chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl
  • několik snítek tymiánu
  • 700 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 hrnek uvařených fazolek adzuki
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžička umeocta

Jak připravit stew s chutí arašídů

  1. Všechnu pokrájenou zeleninu orestujeme na trošce oleje, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a ještě krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme tymián a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  2. Jakmile je zelenina měkká, vmícháme kokosové mléko, arašídové máslo a adzuki fazolky. Pokud má omáčka řidší konzistenci, odebereme trochu zeleniny a fazolek do vyšší nádoby, rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět do hrnce. Tak omáčku zahustíme.

Praktické

  • Pokud máte fazolky uvařené předem, je to opravdu rychle připravené.
  • Podáváme s oblíbenou obilovinou, skvěle se hodí třeba rýže nebo špalda, při bezlepkové dietě volte obilovinu bez lepku.
  • Chilli i česneku dejte dle své chuti.

Obměna

  • Místo fazolek adzuki můžete dát jiné menší fazole (mungo, černé, pinto..).
  • Pokud nemáte čerstvý tymián použijte sušený.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paťúš
13. 9. 2024

Niekedy nechápem ako vám napadnú tie rôzne kombinácie ktoré vytvoria niečo takéto úžasne za mňa ďalší top recept ktorý ide medzi moje najobľúbenejšie, fakt lahôdka toto ďakujem krásne 😍🥰✨
Dnes akurát upršané počasie tak sa hodilo na zahriatie :) k tomu trojfarebná ryža a řepové vošouchy z pohanky 😋

Šíša 🌾
28. 5. 2024

Opravdu úžasná dobrota. Jde i s čočkou, dokonce i s červenou ( vařila jsem dohromady ). A ačkoliv nemusim libeček, tak ozdobené čerstvým libečkem bylo výborné. Vzhledem k období jsem dala méně pálivé koření.
👋😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Zelené cizrnové kari

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Fazolová smaženice

Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na ní bá...