Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Arašídový hummus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Skvělá pomazánka na pečivo a placky, která má jemnou burákovou chuť. Příjemná změna, vyzkoušejte.

Ingredience
na misku hummusu
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 stroužky česneku
  • voda z cizrny/voda/vývar
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Jak připravit burákový hummus

  1. Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
  2. Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
  3. Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
  • Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Cibuli můžete vynechat.
  • Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na domácím kváskovém chlebu výborné 👌
Super změna. Díky za recept 🙂

Vlašské ořechy a mandle skladujeme vyloupané v mrzáku několik měsíců a před použitím namočíme na několik hodin do vody a vysušíme na mírné pánvi nebo v mírné troubě. Stačí to? Chuťově je to výborné, krásně zvláční a nabydou tou vodou a myslím, že to potlačí i na slupce vše, co by se tam mohlo držet, ne? Lze to takto dělat i s buráky?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.