- 1 kg mořské soli
- tymián
- oregano
- majoránka
- šalvěj
- meduňka
- estragon
- petržel
- rozmarýn
- saturejka
- květy měsíčku
Jak připravit aromatickou bylinkovou sůl
- Byliny opláchněte a osušte.
- Odeberte asi 1/3 soli, dejte stranou květy měsíčku. Odebranou sůl dejte do mixéru spolu s bylinkami a rozmixujte.
- Tuto směs smíchejte spolu se zbytkem soli a s květy měsíčku.
- Rozložte směs na pečící papír a dejte sušit do trouby. Sušte asi 1 hodinu a 30 minut při 45°C, během sušení několikrát sůl promíchejte. Uchovávejte ve sklenicích ve tmě.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- I když se dá aromatická sůl připravit i bez sušení, doporučuji sušení nevynechat. Prodloužíte tím její trvanlivost, neriskujete, že vlhkost v bylinkách vám zničí sůl plísní. Takto připravená a sušená sůl vám vydrží i rok.
- Použijte do pečiva, do placek, na zeleninu, do omáček, do polévek.
- Stačí si trošku pohrát a vytvořit z obyčejné soli jedlý dárek. Mašlička, stužka, provázek a proč ne i cedulka s vaším jménem, datem výroby, ingrediencemi.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv bylinku, co máte momentálně k dispozici.
- Můžete přidat česnek, citrónovou kůru – samozřejmě pouze z bio citrónů.
- Můžete klidně přidat i koření. Fantazii se meze nekladou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Určitě si bylinkovou sůl udělám, ale musím ještě počkat než bylinky narostou. Děkuji za receptík.
Podle nadpisu mne recept nadchnul, ale marne hledam alespon orientacni mnozstvi bylinek???
K.