Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Aromatický a léčivý fenykl obecný

Fenykl – vysoce aromatická bylina s kulinářským i léčebným využitím.

Dvouletá léčivá bylina, která dorůstá až do výšky 2,5 m. Plodem je suché semeno. Nachází se v mnoha částech světa, ale původně pochází z pobřeží Středozemního moře.

Co obsahuje

Fenykl obsahuje bílkoviny, sacharidy, terpeny, minerální látky, éterické oleje, vápník, draslík, železo, fosfor, thiamin, riboflavin, niacin a vitamin C.

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Léčivé účinky fenyklu

  • Semena se užívají syrová pro zlepšení zraku.
  • Podporuje laktaci.
  • Tlumí nadýmání a bolestivé křeče v trávicím ústrojí.
  • Zlepšuje peristaltiku střev.
  • Podporuje vykašlávání hlenů.
  • Má mírné močopudné účinky.
  • dezinfekční účinky.
  • Oplachy se využívají při zánětech a únavě očí.
  • Podporuje menstruaci, usnadňuje porod.
  • Zvyšuje libido.
  • antioxidační účinky.
  • Chrání před žaludečními lézemi.

Kdy sklízet

Semena sbíráme druhým rokem, po dozrání. Pokud sklízíme bulvy a nať, tak je sklízíme prvním rokem.

Využití v kuchyni

Fenykl je jedním z nejdůležitějších koření v kašmírské kuchyni. Semena fenyklu mají aroma jako anýz a používají se jako dochucovadla do pečiva, hlavních jídel, zmrzliny, alkoholických nápojů, k přípravě čajů a míchání bylinných směsí. Bulva, listy a semena jsou široce používaná v různých kulinářských tradicích světa. Bulva se používá k dušení, nakládání, grilování a za syrova do salátu, do zeleninových jídel a těstovin. Z bulvy se připravuje džem nebo čatní do burgrů nebo na pizzu.

Pyl divokého fenyklu se sbírá a používá se jako koření.

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s fenyklem:

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

16 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

24
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Šípkový olejíček – tajemství zářivé pokožky

Cítíte, že vaše pleť je po zimě mdlá, zašedlá a chybí jí “glow”? Zkuste šípkový olejíček, mezi dermatology známý superhero. Proč na něj Kate Middleton, Mir...
19

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
13
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
17
6

Mateřídouška – lék na záněty

Přitahuje včely, housenky, motýly a můry. Má široké uplatnění, v přírodě však ubývá.

Škumpa koželužská – Rhus coriaria

Škumpa neboli sumac asi nebude v každé kuchyni, ale kdo má rád koření, rád si zaexperimentuje a kdo si chce dopřát i nějakou tu zvláštnost, určitě si škump...