Dvouletá léčivá bylina, která dorůstá až do výšky 2,5 m. Plodem je suché semeno. Nachází se v mnoha částech světa, ale původně pochází z pobřeží Středozemního moře.
Co obsahuje
Fenykl obsahuje bílkoviny, sacharidy, terpeny, minerální látky, éterické oleje, vápník, draslík, železo, fosfor, thiamin, riboflavin, niacin a vitamin C.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Léčivé účinky fenyklu
- Semena se užívají syrová pro zlepšení zraku.
- Podporuje laktaci.
- Tlumí nadýmání a bolestivé křeče v trávicím ústrojí.
- Zlepšuje peristaltiku střev.
- Podporuje vykašlávání hlenů.
- Má mírné močopudné účinky.
- Má dezinfekční účinky.
- Oplachy se využívají při zánětech a únavě očí.
- Podporuje menstruaci, usnadňuje porod.
- Zvyšuje libido.
- Má antioxidační účinky.
- Chrání před žaludečními lézemi.
Kdy sklízet
Semena sbíráme druhým rokem, po dozrání. Pokud sklízíme bulvy a nať, tak je sklízíme prvním rokem.
Využití v kuchyni
Fenykl je jedním z nejdůležitějších koření v kašmírské kuchyni. Semena fenyklu mají aroma jako anýz a používají se jako dochucovadla do pečiva, hlavních jídel, zmrzliny, alkoholických nápojů, k přípravě čajů a míchání bylinných směsí. Bulva, listy a semena jsou široce používaná v různých kulinářských tradicích světa. Bulva se používá k dušení, nakládání, grilování a za syrova do salátu, do zeleninových jídel a těstovin. Z bulvy se připravuje džem nebo čatní do burgrů nebo na pizzu.
Pyl divokého fenyklu se sbírá a používá se jako koření.
Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s fenyklem:
- Fenyklové těstoviny
- Řepa na fenyklu
- Fusilli s květákem a fenyklem
- Podzimní talíř s kaštany a fenyklem
- Polévka s fenyklem a ječnými nudlemi
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář