Jak se jedí artyčoky
Z artyčoků se konzumují nerozvitá květenství, která musíte pořádně očistit. Ostříhat trny, uříznout špičku a odstranit všechny tvrdé okvětní lístečky okolo. Musíte se dostat k srdci artyčoku.
Takto očištěný květ okamžitě ponořte do vody s citrónovou šťávou, jinak vám artyčok zčerná. Čistěte artyčoky v rukavicích, pokud nechcete mít hnědé prsty, jako od ořechů.
Pokud máte plody čerstvé, konzumujte je klidně syrové, pokapané citrónem a olivovým olejem. Jinak se dají artyčoky dusit, péct, smažit, zavařovat a velké odrůdy plnit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Co obsahují artyčoky
Artyčoky jsou skutečným pokladem pro naše zdraví. Obsahují vysoké množství vlákniny a důležité minerály jako je železo, vápník, fosfor, hořčík. Obsahují malé množství flavonoidních sloučenin s antioxidačními vlastnostmi: beta-karoten, lutein a .
Artyčoky jsou bohaté na inulin, polysacharid, který tělo nepoužívá k výrobě energie, a proto zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi u diabetiků.
Artyčok pro naše zdraví
Podle USDA (U.S. Department of Agriculture) amerického ministerstva zemědělství jsou artyčoky na 7. místě z hlediska obsahu antioxidantů z 1000 druhů rostlinných potravin.
Vlastnosti artyčoků jsou známé po staletí zejména díky jejich očistnému působení na játra. V listech artyčoku se nachází cynarin, látka, která podporuje diurézu a sekreci žluči, takže je užitečná při onemocněních, jako je hepatitida a cirhóza. Deaktivuje se však vařením, takže je nutné konzumovat syrový artyčok, abyste z této vlastnosti měli užitek.
Artyčoky jsou vynikajícím spojencem v případě vysokého cholesterolu, cukrovky a hypertenze. Jsou detoxikační a diuretické. Artyčoky mají málo kalorií, a proto jsou ideální pro udržení kondice. Díky množství vlákniny má artyčok velmi nízký glykemický index, což z něj činí potravinu vhodnou pro diabetiky nebo pro ty, kteří potřebují udržovat glykemický index pod kontrolou.
Pomáhají také při zácpě, protože jsou bohaté na vlákninu – jsou užitečné při regulaci průchodu střevem a pomáhají očistit tlusté střevo od odpadu a toxinů.
Artyčoky stimulují diurézu díky přítomnosti draslíku a cynarinu, proto jsou důležité pro čištění ledvin, ke snížení krevního tlaku a proti celulitidě. Nálev připravený z listů artyčoku je ideální pro stimulaci diurézy a eliminaci toxinů, chuť je velmi hořká, ale rozhodně stojí za to.
Artyčok jako léčivka
Z artyčoků můžete připravit čistící a močopudný bylinkový čaj:
- Potřebujete 200 ml vody a 30 g sušených listů artyčoku (koupíte v obchodě s bylinkami).
- Po uvaření vody vypněte oheň, vložte listy artyčoku a nechte je pět minut louhovat.
- Přeceďte a pijte.
Nápoj je velmi hořký, kdo to nemá rád, může osladit zdravým sladidlem. Charakteristická hořká chuť artyčoku je způsobena látkou zvanou cynarin, která je zodpovědná za mnoho blahodárných vlastností artyčoku.
Kdy se artyčokům raději vyhnout
Konzumace této zeleniny se nedoporučuje u lidí, kteří trpí žlučovými kameny, protože by mohlo dojít k ucpání žlučovodu, vedoucímu k bolestivé kolice. Dále není doporučena osobám trpícím alergií na rostliny z čeledi Asteraceae.
Pro kojící ženy je konzumace zakázána, protože artyčok omezuje vylučování mléka.
Artyčoky můžete pěstovat i u nás
Určitě jste si všimli, jak se rok po roce mění klima. Není to pozitivní, ale bohužel se to děje. Proč toho nevyužít k pěstování další zeleniny? Artyčok je sice teplomilná rostlina, ale není až tolik choulostivá. Pokud žijete někde, kde v zimě neklesne teplota pod 5°C nebo máte skleník, určitě to můžete vyzkoušet.
Já je pěstuji v Itálii a mám s nimi skvělé zkušenosti. Teď už můžete mít tuhle drahou a dříve velmi exotickou zeleninu na talíři i vy. Vlastní.
Jak pěstovat artyčoky
Artyčok (Cynara cardunculus L. scolymus) vyžaduje poměrně dost místa, je to velká, mohutná trvalka. Na místě kam jí zasadíte, poroste klidně několik let. Určitě potřebuje hodně sluníčka a vyšší vlhkost vzduchu.
Rostlina má podlouhlý stonek, může vyrůst od 50, 150 cm nebo až do 2 metrů, podle odrůdy. Listy jsou velké a zelenošedé barvy a používají se jako bylinný lék. Plody šedohnědé barvy mají oválný a podlouhlý tvar a mohou být s trny nebo bez trnů, malé nebo velké. Já pěstuji menší odrůdy, mají výraznější chuť a jsou vhodné i do různých nálevů k nakládání.
Artyčoky jsou výborná a typicky jarní zelenina. U mě na zahradě je sklízíme od dubna do května.
Artyčoky mají nádherné květy, které přitahují hmyz, hlavně čmeláky na naší zahradu.
A jakou máte zkušenost s artyčoky vy?
Máte je rádi? Už jste je ochutnali? Nebo je dokonce pěstujete? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s touto nezvyklou zeleninou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající informace ,nadchla mě!
Na artyčoky si vzpomínám jen matně. Pokud mi paměť slouží, jedli jsme je syrové, jedli jsme i okvětní lístky, které se namáčely do majonézy s hořčicí a olivovým olejem. To je základ pro každý francouzský salát. Nejlepší samozřejmě bylo srdíčko artyčoku. Dost možná se ty okvětní lístky jedly jen zespodu, kde byly odloupnuty. Už fakt nevím. A byla to velká mňamka, kterou však mnoho lidí neocení, jelikož chuť byla extrémně jemná až mdlá. Víc k tomu nedokážu říct, už je to více než 25 let. V Česku jsem artyčoky snad nikdy neviděla.