Testy zmrzlin dopadly hůře než v minulých letech
Potravinářská inspekce zkoumala 131 vzorků točených i kopečkových zmrzlin. Až 37 % z nich byla kontaminována bakteriemi (to je mnohem více než v posledních 3 letech!), nejčastěji nadlimitními počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.
Provozovatelé hrubě porušují hygienu
Provozovatelé těchto osvěžujících pochoutek hrubě podceňují hygienu jak při výrobě zmrzlin, skladování i prodeji a s tím souvisí i porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů. Zmrzlináři zapomínají zejména na dostatečnou sanaci zařízení, ale roli hrají také kontaminované vstupní suroviny a nedostatečně proškolený personál.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Led do nápojů na tom není o nic lépe
Další problémovou položkou je led, který se přidává do nápojů. Tam se objevily bakterie jako je Escherichia coli (známá jako E. coli), Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie, ale například i bakteriální kolonie. Nicméně u ledu je v ČR situace o něco lepší než loni. Ale provozovatelé stále zapomínají na pravidelnou dezinfekci výrobníků ledů.
Byly uděleny pokuty
Těm, kteří porušili hygienické předpisy a byly nalezeny bakterie, byla udělena pokuta, zákaz využívání přístrojů, nařízena sanace a následná kontrola od akreditované laboratoře. Až poté, co laboratoř potvrdí, že provozovatel kvalitu zlepšil, mohou opět výrobky vyrábět a prodávat.
Udělejte si zmrzku sami doma – máte jistotu, co do ní dáte!
- Krémová zmrzlina Míša ze 3 ingrediencí
- Bezová zmrzlina bez cukru
- Ostružinová zmrzlina bez cukru
- Domácí jahodová zmrzlina bez cukru
- Fíková zmrzlina s čokoládovou polevou
- Jahodovo-bezinkový nanuk
- Zdravý nanuk bez cukru
zdroj: zpravy.aktualne.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, nedá mi to a musím vás opravit – při výčtu druhů bakterií, které najdeme v ledu jako poslední uvádíte bakteriální kolonie. Kolonie nejsou druh bakterie, kolonie vyroste na kultivačních agarech ze všech druhů bakterií. Při hodnocení zdravotního rizika hrozícího u jednotlivých bakteriií se používá jednotka KTJ na gram/ml dané potraviny, což znamená zjednodušeně řečeno počet vyrostlých kolonií v jednom gramu nebo ml potraviny.