- 4 cukety
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku tahini
- 1 (i více) lžíce šťávy z citronu
- 1-2 lžičky kůry z BIO citronu (není nutné)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit cuketový Baba Ganoush
- Cukety nakrájíme na tenké plátky.
- Potřeme je 2 lžícemi oleje a trochu posolíme (nebo postříkáme sojovou omáčkou).
- Dáme je buď na gril nebo do trouby a grilujeme/pečeme tak dlouho, až jsou krásné měkké a ogrilované (cca 7 minut).
- Nezapomeneme je otočit a nechat je udělat i z druhé strany.
- Cukety necháme vychladnout.
- Poté je přemístíme do mixéru.
- Spolu s 2 lžícemi olivového oleje, solí, tahini, kůrou a šťávou z citronu a česnekem rozmixujeme na hladkou pomazánku.
- Ochutnáme, případně doladíme citronovou šťávou, umeoctem apod. dle chuti.
- Ozdobíme olivovým olejem a třeba pár kuličkami vařené cizrny nebo opraženými piniovými oříšky.
- Podáváme s pita chlebem, kváskovým pečivem, plackami aj.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Cuketu je třeba opravdu dobře opéct, aby byla zlatavá z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, jinak by byla příliš vysušená a dip nebude tak chutný.
- Pokud cuketu nechceme grilovat, ani péct, můžeme ji udělat i na pánvi. Stačí na pánev nalít olivový olej, rozpálit ji, vložit cukety, zakrýt pánev pokličkou a nechat opéct “dozlatova” a poté otočit.
- Lze podávat i jako dip k zelenině, pomazánku do placek, palačinek, sendvičů, rolek, jako omáčku k těstovinám aj.
Obměna
- Místo cukety můžeme použít lilek, tak je tomu u originálního Baba Ganoush receptu.
- Pomazánku můžeme nadstavit i hrstí uvařené cizrny nebo jiné luštěniny a získáme pomazánku s porcí bílkovin.
- Dochutit ji můžeme i římským kmínem.
- Místo soli můžeme použít umeocet.
Děti
- Tento recept obsahuje hodně tuku, proto je vhodný spíše pro děti od 2 let a v menším množství.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes se podíváme na Blízký východ do Libanonu 😀
Napařená mrkev, bílá ředkev, baby špenát, ředkvičky, domácí kváskový chléb, posypka pražené piniové oříšky. Vynikající chuť a snadná příprava 😀
Skvělé!