Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Barevné ovesné knedlíčky

Uvařeno

Ovesné knedlíky jsou oblíbenou zdravou přílohou k omáčkám, zelí, špenátu a všemu, co vás napadne. Pokud si rádi hrajete, tak můžete zkusit i tuto jejich upravenou barevnou verzi s omáčkou.

Ingredience
Na knedlíky:
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • horká voda podle potřeby
  • 5 lžic pohankové mouky
  • 1 lžíce sušené a mleté dýně
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce sušené a mleté červené řepy
  • 1 lžička sušeného a mletého řapíkatého celeru
  • trochu čerstvé petrželky
  • sůl
Na kondiment:
  • olivový olej
  • trocha mandlí
  • trocha lískových oříšků
  • trocha slunečnicových semínek
  • 3 stroužky česneku
  • sušené oregáno
  • lístečky šalvěje
  • kapary
  • sůl
  • prášek z řepy, dýně a celeru
  • fenyklové lístečky
  • petrželka
  • citrónová kůra z bio citrónu

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Jak připravit rychlé barevné knedlíčky z ovesných vloček

  1. Smíchejte pořádně vločky s pohankovou moukou. Pokud máte ovesné vločky velké, můžete jich část rozmixovat v mixéru (cca 2/3), pokud máte ty jemné, nechte je vcelku.
  2. Rozdělte sypkou směs do 3 mističek. Do jedné dejte kurkumu, do druhé prášek z řepy a do třetí prášek z celeru a trochu petrželky nasekané na jemno. Zalijte horkou vodou, promíchejte a nechte propařit několik minut. Pak vytvořte těsta a z těsta uválejte v dlaních kuličky velké asi jako vlašský ořech.
  3. Do pánve dejte nasekané mandle, oříšky, česnek, semínka slunečnice a kapary. Lehce orestujte, přidejte sůl, nasekanou petrželku, nastrouhanou citrónovou kůru a sušené oregáno.
  4. Ve 3 kastrůlkách uveďte vodu k varu. Do jednoho přidejte trochu kurkumy, do druhého plátky sušené řepy a ve třetí nechte čistou vodu. Vodu ve všech kastrůlkách osolte. Do vroucí vody dejte vařit připravené knedlíčky. Jakmile vyplavou na povrch, sceďte je a dejte do pánve s kondimentem.
  5. Knedlíčky v pánvi smíchejte s omáčkou a nechte tak 2 minuty prohřát, poté dejte na talíř, posypejte barevnými prášky, ozdobte lístečky fenyklu a petrželky.

Praktické

  • Důležité je si pokaždé umýt ruce. Kurkuma i řepa barví. Než začnete pracovat s jiným těstem, ruce musí zůstat čisté.
  • Doba vaření knedlíčků bude záležet na jejich velikosti.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové ovesné vločky.
  • Tento recept vychází z receptu na rychlé ovesné knedlíky, který najdete zde.

Obměna

  • Můžete je připravit i s jakoukoliv jinou omáčkou.
  • Pokud nemáte fenyklové lístečky, klidně ozdobte jinou zeleninou.

Děti

  • Knedlíčky bez kondimentu jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale ubereme sůl.

 

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Cappelletti s tuřínem a omáčkou citronette

Domácí plněné těstoviny jsou o svátcích snad v každé italské domácnosti a nesmí chybět ani u mě. Kondiment je jednoduchý a rychlý a skvěle kontrastuje s os...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Okara kuličky

Měkkoučké a vláčné kuličky, na jejichž přípravu krásně využijeme drť zbylou z výroby z domácího oříškového mléka. Musím říct, že tohle jsou zatím ty nejlep...

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.