Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Barevný uzený fazolový kotlík

Uvařeno
sezóna zima

Perfektní jídlo k zasycení a zahřátí pro celou rodinu. Navíc je krásně barevné a plné živin.

Ingredience
2 porce
  • kus pórku
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • kus kápie (červené papriky)
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • hrst uvařených fazolí (např. pinto)
  • kousíček zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • sojová omáčka
  • 1/4 lžičky mahá koření
  • 1/4 lžičky uzená paprika
  • 1/4 lžičky kari koření
  • maizena na zahuštění
  • umeocet
  • sůl

Abych se nezbláznila, utekla jsem do Prahy do kláštera. Před něčím se ale utéct nedá. Byla jsem tak vyčerpaná a pořád...

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Zeleninu si nakrájíme nadrobno včetně zázvoru (ten úplně na malé kostičky).
  2. Na oleji ve woku osmahneme pórek, přidáme zázvor a papriku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Přisypeme zbylou zeleninu a fazole a ještě osmahneme.
  4. Trošku pocákáme sojovou omáčkou, přidáme koření a po minutě zalijeme vodou nebo vývarem.
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny.
  6. V trošce studené vody si rozmícháme maizenu (nebo jiný škrob) a vlijeme do woku.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme a dochutíme umeoctem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Množství zeleniny a koření si upravte dle chuti a porcí, které připravujete.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít i jiné koření, které máte rádi.
  • Místo maizeny můžete použít i jiný škrob (kuzu, arrowroot), nebo třeba zahustit kváskem.
  • V tomto jídle je výborný i batát, hrášek, fazolky nebo kukuřice.
  • Místo nakrájeného osmahlého zázvoru můžete na závěr jídlo dochutit zázvorovou šťávou.
  • Fazole můžete vyměnit za cizrnu nebo jinou luštěninu, tofu či tempeh (i seitan bude výborný).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2-2,5 let, až už jedí větší luštěniny.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

makropes
18. 2. 2021

Sice jsem se uplně nedržela receptu, ale (znovu)objevila použití zázvoru v podobných kotlících a super tip na kombinaci koření. Má to říz a je to pestrá změna. Chutnalo i malé (2r).

Výborné, náš oblíbený kotlík.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...