Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Barevný zeleninový wok s tempehem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies

Využijte sezónu plnou krásné barevné zeleniny. Dejte od každé, co zrovna dozrála, trochu, pořádně okořeňte a pak si vychutnejte tu nádheru.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 uzeného nebo smaženého tempehu
  • 1 cibule
  • 1/4 cukety
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 2 rajčata (nemusí být)
  • hrst špenátu nebo polníčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • kari pasta nebo kari koření
  • sůl
  • vývar/voda na podlití

Během jarní očisty opět vyplavlo na povrch, kolik z vás miluje čokoládu, a jak je pro některé

Jak připravit chutnou zeleninu ve woku

  1. Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Krájíme na větší kusy – cibule na proužky, cuketa a mrkev na kolečka, dýně na plátky, rajčata na kostky.
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli spolu se solí.
  3. Když je trochu osmažená, přidáme dýni, mrkev, cuketu, kapustičky, tempeh a koření.
  4. Zakápneme sójovou omáčkou a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme rajčata, prolisujeme česnek, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pár minut podusíme.
  6. Když jsou rajčata téměř tekutá, vypneme a vmícháme špenát.

Praktické

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • Rajčata nejsou vhodná pro lidi, kteří jsou unavení, zimomřiví nebo mají potíže s klouby. V tomto receptu jsou proto, že začátečníkům rajčata pomáhají přijmout i ostatní zeleninu, ale můžete je klidně vynechat. Nahraďte je větším množství dýně nakrájené na tenké plátky – rozvaří se a udělá tekutou část místo rajčat.
  • Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Uzený či marinovaný tempeh může obsahovat stopy lepku, takže kupujte ten, který je připraven v tamari omáčce.
  • Pro nesójovou verzi nahraďte sójovou omáčku hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou a tempeh nahraďte luštěninami nebo tempehem z hrachu, fazolí, rýže apod. Případně použijte seitan, pokud vám nevadí lepek.

Obměna

  • Vyměnit můžete koření i zeleninu, toto je velmi univerzální pokrm, kde můžete uplatnit všechny zbytky zeleniny, která už volá po spotřebování.
  • Zjemnit a doladit chuť zeleniny můžete použitím rostlinné smetany nebo kokosového mléka.

 

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším ubíráme sůl, olej a koření.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    53 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    baradkova
    2. 11. 2024

    Video je o jiném receptu :/ Začala jsem podle toho a koukám, že dělám něco jiného..

    Dobrota. Pozměnila jsem přílohu oproti jídelníčku a místo špenátu dala mangold, ale i tak jsem si pošmákla 😁. Hezký Podzimní detox všem.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Chalupářské ražničí bez masa

    Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...

    Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

    Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

    Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

    Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

    Nákyp s černými fazolemi

    Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...
    27
    32

    Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

    Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

    Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

    Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.