Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Batátové fialové plátky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Křupavé batátové plátky s oříškovou krustou pečené v troubě. Snadné a rychlé jídlo, které můžete použít jako zeleninovou složku vašeho talíře, ale také jako pohoštění pro hosty.

Ingredience
  • fialový batát
  • 90 g rýžové mouky
  • asi 140 g vody
  • olej
  • mandle
  • lískové oříšky
  • černý sezam
  • strouhaný kokos
  • pepř
  • sůl

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit batátové plátky v oříškové krustě

  1. Nakrájejte batát na plátky asi půl centimetru silné.
  2. Osolte, opepřete a pomažte olejem.
  3. Do misky dejte vodu a mouku a udělejte těstíčko. Nesmí být přiliš husté, ale ani tekuté, aby nestékalo dolů. Nechte odpočívat.
  4. Těstíčko osolte a přidejte lžičku oleje.
  5. Do sekáčku dejte mandle, oříšky, sezam a kokos. Nahrubo rozsekejte.
  6. Plátky batátů obalte nejprve v těstíčku a poté ve směsi ořechů.
  7. Plech vyložte pečičím papírem, ten potřete olejem, položte na něj plátky a pečte v troubě na 190°C. Během pečení plátky opatrně otočte. Po otočení plátky znovu postříkejte olejem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě i síle plátků, kterou jste zvolili.

Obměna

  • Pokud neseženete fialový batát, použijte klasický oranžový.
  • Můžete zkusit i jiné ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř. Pro děti rozemelte ořechy více najemno.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Vegoyaki bezlepkové

U nás mají kuličky vegoyaki, variace na japonské tradiční jídlo takoyaki, velký úspěch, proto nesměla chybět ani bezlepková verze. Doufám, že potěší i vás....

Kari kuličky bezlepkové

Lahodné kari kuličky, které můžete použít podle vaší fantazie. Jsou skvělé na oslavy jako finger food a nebo jako součást různých salátů, k omáčkám a salsá...

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Smaženky nejen do omáček

Smaženky jsou takovou slanou chuťovkou, ale lze je využít i do omáček. A nebo jen tak třeba na oslavy jako finger food, skvěle chutnají s různými dipy.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...