Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Batátové lokše (bez lepku)

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku

Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak – třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 ks
  • 150 g batátu
  • cca 60-75 g pohankové mouky
  • 15 g škrobu (maizena)
  • 1/4 lžičky soli

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Jak připravit lokše z batátu

  1. Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
  2. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
  4. K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
  5. Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
  6. Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
  7. Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
  8. Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
  9. Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
  10. Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
  • Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
  • Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
  • Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.

Obměna

  • Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
  • Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.

Čtenáři vyzkoušeli…

Lenka Hájíčková – A moje top jídlo. Batátové lokše. Část bude s pomazánkou a část na sladko. Opět super do práce.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana3112
27. 1. 2025

Dnes poprvé vyzkoušeno v různých variantách – nasladko, se zeleninou i prostě jen se solí :) Bylo to výborné🌞

Dobry den, cim prosim nahradit lepivost pohankove mouky? Dcera ma alergii na pohanku, vsechny orechy a dalsi veci. Moc dekuji za radu. Pohankova mouka je v mnoha receptech a tak mi to bez ni moc nedrzi. Dekuji🙏🌷

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
29
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
39
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
Kaše
klub
56
44

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...