- 150 g batátu
- cca 60-75 g pohankové mouky
- 15 g škrobu (maizena)
- 1/4 lžičky soli
Jak připravit lokše z batátu
- Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
- Necháme chvilku vychladnout.
- Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
- K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
- Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
- Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
- Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
- Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
- Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
- Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
- Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
- Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
- Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.
Obměna
- Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
- Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.
Čtenáři vyzkoušeli…

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dnes poprvé vyzkoušeno v různých variantách – nasladko, se zeleninou i prostě jen se solí :) Bylo to výborné🌞
Dobry den, cim prosim nahradit lepivost pohankove mouky? Dcera ma alergii na pohanku, vsechny orechy a dalsi veci. Moc dekuji za radu. Pohankova mouka je v mnoha receptech a tak mi to bez ni moc nedrzi. Dekuji🙏🌷