- 150 g batátu
- cca 60-75 g pohankové mouky
- 15 g škrobu (maizena)
- 1/4 lžičky soli
Jak připravit lokše z batátu
- Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
- Necháme chvilku vychladnout.
- Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
- K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
- Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
- Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
- Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
- Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
- Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
- Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
- Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
- Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
- Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.
Obměna
- Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
- Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.
Čtenáři vyzkoušeli…
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobry den, cim prosim nahradit lepivost pohankove mouky? Dcera ma alergii na pohanku, vsechny orechy a dalsi veci. Moc dekuji za radu. Pohankova mouka je v mnoha receptech a tak mi to bez ni moc nedrzi. Dekuji🙏🌷
Dobrý večer, nevím,co dělám špatně, ale musím dát výrazně více mouky,aby těsto nelepilo,ale potom se zase hrozně trhá. Když už se mi podaří vyválet, tak se nepodaří přesunout na pánev..daří se jen udělat rukou placičky velikosti menšího lívance. Jinak jsou moc dobré.