- 1 větší mrkev
- 1/2 batátu (120 g)
- hrnek a půl kapusty
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- sůl
- olej
- kousek zázvoru
- umeocet
- rostlinná smetana na zjemnění (není nutná)
Jak připravit batátovou polévku
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do hrnce dáme trochu oleje. Cibuli a mrkev na krájíme na větší kusy, přidáme trochu soli a společně orestujeme na oleji.
- Přilijeme do hrnce ohřátý vývar, přidáme kapustu a batát nakrájené na větší kusy a společně povaříme asi 10 minut.
- Potom polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
- Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z něj rukou trochu šťávy přímo do polévky.
- Dochutíme umeoctem a pro labužníky můžeme přidat i trochu rostlinné smetany.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
- Zeleninu stačí nakrájet na větší kusy, bude se mixovat.
Kombinujeme
- Do polévky můžeme přidat i trochu uvařené obiloviny a rozmixovat spolu dohromady. Výborná je rýže nebo jáhly. Obilovina pomůže polévku zahustit, když je příliš vodová.
Obměna
- Polévku můžeme připravit z jakoukoliv jinou zeleninu. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, zelí a batátu.
Děti
- Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme ani nepoužijeme umeocet. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
- Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a můžeme dát kapku umeocta. Odebereme pro dítě a sobě dochutíme podle chuti.
- Od 1,5 roku může být soli i umeocta trochu více a děti mohou jíst stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
MŇÁÁÁAM jen ta barva je jiná bo kapusta dino tmavé listy a batat byl fialový , ale i přesto MŇÁÁÁAM ♥️ Děkujeme JJ ♥️
Tak ovšem kombinace cibule, petržel, zelí a batát je vynikající. Od zelí jsem toto nečekala, batát krásně maskuje drobné pachutě.
Zbytek obědových krup krásně zahustil a dvě megaporce snědl potomek, který si zásadně nedává “krémové polévky”. :-D